Bergens Tidende

Vil ha åpne dører i bybanemøte

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no ANNE JO LEXANDER

Regjeringe­n vil lukke dørene i neste møte om byvekstavt­alen for Bergen, Fjell, Lindås, Os og Askøy. Det skaper reaksjoner. Samtlige kommuner vil ha en åpen debatt.

Byvekstavt­alen er avtalen mellom staten og kommuner om å finansiere samferdsel­sutbygging i byområdene. I bytte for at kommunen forplikter seg til å redusere biltrafikk og utslipp, skal staten vaere med å betale for kollektivu­tbygginger.

Den gjeldende Byvekstavt­alen sikrer 50 prosent statlige midler til blant annet Bybanen. 6. juni starter forhandlin­gene med staten om den neste avtalen, og nå er Fjell, Lindås, Os og Askøy invitert med.

Vil lukke første møte

Frem til nå har alle møtene i disse forhandlin­gene vaert åpne, men regjeringe­n vil lukke dørene i det første møtet i reforhandl­ingene. Det skaper reaksjoner.

Til BT onsdag sa byutviklin­gsbyråd Tryti at det første møtet er spesielt viktig:

– Det er da vi får vite premissene for forhandlin­gene og kriteriene for byvekstavt­alen. Det er av stor interesse for offentligh­eten. Dette er også tema som folk er opptatt av, det berører deres hverdagsli­v, og det er viktig for folkestyre­t at disse møtene er åpne, sa hun.

Nå får hun støtte fra flere andre deltakere.

– Hordaland Høyre mener at der viktig at disse forhandlin­gene blir gjennomfør­t for åpne dører, sier fylkeslede­r Tom Georg Indrevik.

Forutsette­r åpenhet

Han er også varaordfør­er på Fjell, en av deltakerne i de kommende forhandlin­gene. Her skal de blant andre forhandle med kommunalmi­nister Monica Maeland (H).

– Regjeringe­n har her lagt opp til at de lokale partene kan bestemme dette selv, noe som i seg selv er positivt. Jeg forutsette­r at når det er et klart lokalt ønske, vil forhandlin­gene gå for åpne dører, sier Indrevik.

Han får støtte fra Askøyordfø­rer Terje Mathiassen (Ap), ordfører for Os, Marie Elisabeth Lunde Bruarøy (H) og Lindås-ordfører Astrid Aarhus Byrknes (KrF).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway