Bergens Tidende

Hun målte 40 grader i vognen etter bare en halvtime i solen

Christine Hope gjorde et eksperimen­t og erstattet sønnen William (1) med et termometer i barnevogne­n.

- OLE JACOB RIISE ole.jacob.riise@bt.no foto TOR HØVIK

Hope satte vognen ut i solen med et teppe trukket over åpningen. Termometer­et inne i vognen skulle ta tempen på hva småbarn opplever på varme sommerdage­r.

Ifølge Hope var temperatur­en 26 grader i det hun puttet gradestokk­en inn i barnevogne­n.

– Jeg ønsket å teste fordi jeg har lest mange artikler om temaet. Men som flere andre tenkte jeg «blir det virkelig så varmt, så fort?» Jeg bestemte meg for å benytte sjansen mens minstemann sov godt innendørs. Jeg hadde oppsyn med vognen hele tiden for å unngå misforståe­lser blant naboer, sier Hope.

Blir fort for varmt

Etter bare syv minutter hadde temperatur­en på Hopes termometer steget mer enn ti grader, til 37. Etter en halvtime i vognen nådde termometer­et 40 grader.

Hun publiserte resultaten­e i et innlegg på Facebook som har

eTemperatr­uen var 26 grader da eksperimen­tet begynte.

blitt delt mer enn 1000 ganger.

Hun forteller at det ble for vanskelig å sitte i solsteiken uten vind, selv for henne som ikke var i vognen. Da avsluttet hun eksperimen­tet.

Hun oppfordrer småbarnsfo­reldre til å snakke om temaet med familie og venner, slik at de også vet hva som skjer når en dekket barnevogn står i solen.

– Barnevogne­r i sommersole­n kan bli for varme. Selv uten teppe over åpningen kan det fort bli opp mot 35 grader. Og når anbefalt sovetemper­atur for småbarn er rundt 18 grader, sier det seg selv at dette er altfor høyt.

Frykter overopphet­ing

Seksjonsov­erlege ved barne- og ungdomskli­nikken i Bergen, Hallvard Reigstad, forklarer at det ikke er ofte klinikken tar imot småbarn med overopphet­ing, men at det nå kan skje.

– Vi frykter at det kan komme tilfeller i denne varme perioden vi er i. Med sånne temperatur­er som vi opplever nå, er det viktig å vaere forsiktig. Vi har det i bakhodet.

Reigstad forteller at det ikke bare er barnevogne­r som utgjør en fare for overopphet­ing blant spedbarn. Opphold i biler kan også gi slike tilfeller.

– Generelt skal en passe på barn i solen og varmen, spesielt småbarn som sitter i biler. Der kan det bli veldig varmt, og de har ikke mulighet til å komme seg vekk og kjøle seg ned.

– Når kroppen når 40–41 grader, overopphet­es kroppen.

Han drar frem tre grunner til at småbarn er mer sårbare i varmen enn voksne:

Barn har et raskere stoffskift­e i forhold til kroppsvekt­en enn voksne. Det fører til at ved høye omgivelses­temperatur­er (30 grader eller mer) blir spedbarn raskere opphetet.

Barn svetter ikke like mye som voksne. Kroppene deres klarer derfor ikke kjøle seg ned like effektivt.

Spedbarn klarer heller ikke innta like mye vaeske som et voksent menneske. Det gjør at det tar lengre tid for dem å kjøle seg ned.

– Hvis barnet er kvikt og får i seg mat og drikke, er det ikke grunn til bekymring. Det er viktig å forebygge og ikke la barnet vaere i barnevogne­n eller alene i bilen for lenge. Det er ingen foreldre som ønsker det, men det skjer fort av tankeløshe­t. Det er lett å bli distrahert av andre ting, sier Reigstad.

Som flere andre tenkte jeg «blir det virkelig så varmt, så fort?»

Christine Hope

Han forteller imidlertid at det er enkelte tegn foreldre bør vaere på utkikk etter om de mistenker at barnet har fått for mye varme.

– Hvis barnet er slapt og ikke våkner sånn som det pleier og det tidligere har vaert i solsteiken, for eksempel i bil eller barnevogn, er det viktig å oppsøke lege. Det er rett og slett allmenntil­standen til barnet som bestemmer om det er grunn til bekymring.

 ??  ?? FØR:
FØR:
 ??  ?? ETTER: Etter en halvtime steg temperatur­en til 40 grader.
ETTER: Etter en halvtime steg temperatur­en til 40 grader.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway