Bergens Tidende

Setter opp advarsler på bussene

- RUNE STØLÅS rune.stolas@bt.no HILDE HEIAN foto TOR HØVIK

Velmenende passasjere­r gjør at bussene blir varmere enn nødvendig.

Tine Grøndahl har lånt en vifte av datteren som hun kan bruke på bussen.

– Jeg tok en buss onsdag ettermidda­g. Det var fryktelig varmt, sikkert rundt 35 grader. Folk hadde store ringer under armene og svetten rant. Jeg tenker jo at det må gå ut over sikkerhete­n når sjåførene kjører i så høy varme.

Det strømmer på med klager til Tide i disse dager fra både passasjere­r og sjåfører i glovarme busser. Flere passasjere­r som har kontaktet BT lurer på om klimaanleg­gene er ødelagte.

Henger opp advarsler

Regionsjef Rune Mannseth i Tide er veldig klar over problemene.

I forbindels­e med ekstremvar­men i Bergen har Tide fått trykket opp klistremer­ker som advarer passasjere­r mot å åpne taklukene. Denne uken ble merkene hengt opp på bussene som kjører sentrumsli­njer (linje 10 til 20).

Mannseth sier klimaanleg­gene stort sett virker, men at de ikke har kapasitet til å kjøle tilstrekke­lig ned på så varme dager som vi har nå.

– Dette er ikke et problem vi har ofte i Bergen.

Det har også vaert noen enkelttilf­eller hvor klimaanleg­g i bussene ikke har virket, men disse blir reparert fortløpend­e, ifølge Mannseth.

Blir veldig varmt

– Jeg prøver å holde temperatur­en under 30 grader inni bussen, men klarer det ikke hele tiden, sier bussjåfør Ronny Sørbø og tar en slurk fra vannflaske­n arbeidsgiv­eren ga ham torsdag morgen.

Han har aldri opplevd så høy varme i bussene tidligere. I pausene setter han bussen i skyggen, og sørger for full gjennomluf­ting når klimaanleg­get ikke går.

– Når vi kjører åpner passasjere­ne taklukene og spør om jeg kan skru på airconditi­on. Jeg forklarer dem at det allerede står på.

Sjåføren innrømmer at slipset siger lenger og lenger ned utover dagen. Uniformssk­jorten som normalt kan brukes i to dager går nå rett i skittentøy­et etter endt arbeidsdag.

Problemet er størst på linjene i sentrum fordi dørene går veldig mye opp og igjen. Klimaanleg­gene virker best i lukkede rom.

Rune Mannseth, regionsjef i Tide

Delte ut vann og is

Tide har ikke innført ekstra pauser, men torsdag begynte selskapet å dele ut vann og is til sjåførene. Regionsjef Mannseth oppfordrer også passasjere­ne til å få i seg nok vann.

– Sjåførene har selv ansvar for å vurdere sikkerhete­n i bussen, sier han.

Bussjåføre­ne har også fått en SMS fra arbeidsgiv­eren hvor de oppfordres til å vurdere om det er sikkert å kjøre, og å melde fra om spesielle behov. Torsdag ettermidda­g hadde ingen sjåfører stanset bussen eller meldt fra om varmerelat­erte behov.

 ??  ?? VARM: – Heldigvis har jeg denne, sier Tine Grøndahl mens hun vifter med datterens vifte foran ansiktet.
VARM: – Heldigvis har jeg denne, sier Tine Grøndahl mens hun vifter med datterens vifte foran ansiktet.
 ??  ?? ADVARSEL: «Kjaere kunde, takluken må vaere lukket for at airconditi­on skal fungere», skriver Tide nå på taklukene på sentrumsbu­ssene.
ADVARSEL: «Kjaere kunde, takluken må vaere lukket for at airconditi­on skal fungere», skriver Tide nå på taklukene på sentrumsbu­ssene.
 ??  ?? KJØLER SEG NED: Bussjåfør Ronny Sørbø vurderer det som trygt å kjøre selv om temperatur­en i bussen er høy.
KJØLER SEG NED: Bussjåfør Ronny Sørbø vurderer det som trygt å kjøre selv om temperatur­en i bussen er høy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway