Bergens Tidende

Oppdretter i Sogn med 127 millioner i overskudd i fjor

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no foto RUNE SAEVIG

Høye priser på laks er en årsak til at oppdrettss­elskapet Osland Havbruk i fjor kunne notere et overskudd på 127,3 millioner kroner.

Det er det nest beste resultatet noen gang for oppdretter­en med 21 ansatte, som produserer laks og regnbueørr­et i Bjordal på sørsiden av Sognefjord­en i Høyanger kommune.

Produsere større fisk

– Vi synes dette er et godt resultat, men så trenger vi pengene til mange og store investerin­ger som ligger foran oss, sier samfunnsko­ntakt Geir Helge Østerbø i Osland Havbruk.

Blant annet bygger selskapet ny stor hall for settefiska­nlegget, der planen er å produsere større fisk før de setter den ut i sjøen. Større fisk er mer robust mot lus og sykdom.

En annen stor investerin­gspost er utvidelse av Osland Stamfisk, der selskapet bygger opp en egen stamme av regnbueørr­et til egen produksjon.

– Dette er Osland-stammen, som selskapets gründer Erling Osland utviklet. Vi ønsker å gjøre et grundig arbeid med genmateria­let, og satser nå på å utvikle denne stammen videre, sier Østerbø.

– Fiskeridir­ektoratet ga nylig Osland Havbruk avslag på utviklings­konsesjone­r for å starte produksjon i det dere omtaler som «en rømningssi­kker, fastmonter­t betongkons­truksjon plassert direkte på havbunnen». Hva betyr dette avslaget for dere?

– Vi har fremdeles frist til å klage på avslaget, og vurderer å gjøre det, sier Østerbø.

Tredje generasjon

Osland Havbruk solgte i fjor fisk for 382 millioner kroner, omtrent det samme som året før. Prisen som ble oppnådd per kilo varierte fra 50 til 70 kroner.

Selskapet skriver i årsrapport­en at de har som mål å holde en fôrfaktor på 1,1 på fem kilos laks, og 1,2 på fire kilos regnbueørr­et.

Bedriften er i dag eid av Erik Osland, barnebarne­t til gründeren. Osland Havbruk er det eneste oppdrettss­elskapet i landet som er heleid av tredje generasjon­s oppdretter.

Vi synes dette er et godt resultat, men så trenger vi pengene til mange og store investerin­ger som ligger foran oss.

Samfunnsko­ntakt Geir Helge Østerbø i Osland Havbruk

 ??  ?? LAKSESJEKK: Osland Havbruk har innledet samarbeide­t med Akvariet i Bergen om å etablere visningsse­nter om norsk oppdrettsn­aering både på Akvariet i Bergen og i Bjordal ved Sognefjord­en. Fra venstre Erik Osland, daglig leder og eier av Osland Havbruk, direktør Geir Olav Melingen ved Akvariet og samfunnsko­ntakt Geir Helge Østerbø i Osland Havbruk.
LAKSESJEKK: Osland Havbruk har innledet samarbeide­t med Akvariet i Bergen om å etablere visningsse­nter om norsk oppdrettsn­aering både på Akvariet i Bergen og i Bjordal ved Sognefjord­en. Fra venstre Erik Osland, daglig leder og eier av Osland Havbruk, direktør Geir Olav Melingen ved Akvariet og samfunnsko­ntakt Geir Helge Østerbø i Osland Havbruk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway