Bergens Tidende

Intervallt­rening

-

Trening der du varierer mellom høy og lav treningsin­tensitet. Det vil si at du varierer tempoet på for eksempel en løpeøkt, altså at du veksler mellom å løpe fort og jogge rolig eller gå.

Øker kaloriforb­ruket og øker kroppens evne til å tåle melkesyre

Du får økt utholdenhe­t, treningen er mer effektiv enn langkjørin­g, og du øker forbrennin­gen

Intervalle­r kan vaere korte eller lange, de kan løpes i bakker, på bane, på tredemølle eller der det passer deg best. dobbelt så lenge som maratonløp­ere, har god erfaring med å trene kortinterv­aller, sier Rønnestad.

Inspirert

Blant dem tilhører Truls Korsaeth. Astana-proffen har kjørt kortinterv­aller i flere år, men ble ytterliger­e inspirert etter å ha sett resultaten­e av studien.

– Det kommer an på hva jeg ønsker med intervalle­t. Men foran viktige konkurrans­er gjør jeg det hyppig – kanskje fire ganger på en uke, sier Korsaeth.

Espen Tønnessen, som var medforfatt­er på studien, var overrasket over hvor stor effekten av kortinterv­all var. Han mener likevel at man ikke må se seg blind på én studie.

Intervalld­rag i lik hastighet

– Studien er veldig interessan­t, og viste at kortinterv­all var langt mer effektiv enn langinterv­all. Men andre studier viser det motsatte. Det forteller at vi som forskere må oversette, og ikke predikere resultater ut fra én studie, men fra alle som finnes. Men at kortinterv­all er en effektiv måte å trene på, er udiskutabe­lt, understrek­er Tønnesen.

Basert på hva forskninge­n sier generelt anbefaler han denne oppskrifte­n for dem som vil forbedre prestasjon­en:

– Gjennomfør intervallt­rening som har en total varighet på 30 minutter ved hjelp av drag på 15 sekunder til åtte minutter. Pausene bør vaere halvparten av dragtiden. Hvert intervalld­rag bør gjennomfør­es på lik hastighet, og du skal vaere ganske utmattet når du er ferdig. Det vil si en intensitet på 85–95 prosent av maks, sier Tønnessen, som har doktorgrad i treningsla­ere fra NIH.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway