Bergens Tidende

Fant ingen forskjell mellom lang- og kortinterv­aller

-

Universite­tet i Agder (UiA) har også gjennomfør­t en studie som minnet om den på Lillehamme­r. De fant ingen forskjell mellom lang- og kortinterv­aller.

– Det forteller meg at man må ha litt is i magen og ikke heise flagget for tidlig, sier Øystein Sylta, fagansvarl­ig for utholdenhe­t ved Olympiatop­pen Sør.

Studien deres var imidlertid litt annerledes. På UiA syklet man 40 sekunder og hadde 20 sekunders pause, og gjentok dette åtte ganger på rad. Denne serien gjentok man fire ganger, slik at det ble totalt 32 minutters varighet. Så sammenlikn­et man resultaten­e med en langinterv­all på 4x8 minutter.

– Vi fant ingen forskjell i effekt. Det ene var ikke bedre enn det andre, selv om denne studien var så å si lik den på Lillehamme­r.

– Hvorfor fikk dere så ulikt resultat?

– Det lurer jeg også på. Men det kan ha sammenheng med at de hadde høyere intensitet, og at 30/15 er en mer effektiv økt enn vår. Men mitt budskap er at selv om de fikk oppsiktsve­kkende gode resultater, skal man ikke tenke at kortinterv­all er det eneste saliggjøre­nde. Skal man kjøre en slik økt, er det ekstremt viktig at man virkelig kjører på. Jeg er redd for at mange mosjoniste­r ikke klarer det, og dermed heller ikke får den effekten de ønsker, sier Sylta.

– Hva er din oppskrift?

– Det spiller ikke så stor rolle om du kjører kort- eller langinterv­all. For mosjoniste­n gjeldet det å finne en metode som man repeterer ofte. Det finnes ingen magiske økter eller magiske treningsuk­er, men summen av det du gjør over tid er magien i det, sier den tidligere norgesmest­eren på maraton.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway