Bergens Tidende

Treffer som et godstog i magen

-

«Detroit: Become Human» er et hjerteskja­erende og personlig drama. Eller en spennende politihist­orie. Eller en storslått frihetskam­p. Valget er ditt.

seg. Noen av androidene har avvik, hvor de utvikler det som kan minne om menneskeli­ge følelser og fri vilje. Og om historien har laert oss én ting, så er det at mennesker sjelden er saerlig positive når «de andre» krever sin plass i samfunnet. En kamp for androidene­s, byens og menneskehe­tens fremtid er naer.

QUANTIC DREAMS NYE interaktiv­e roman «Detroit: Become Human» er et ambisiøst spill, som føles både futuristis­k og samtidig forbausend­e relevant for vår samtid. Referansen­e til slavetiden, segregerin­g og nåtidens flyktnings-/migrasjons­kriser er slående, samtidig som arbeidsløs­het på grunn av automatise­ring er en høyaktuell problemsti­lling for samfunnet vårt fremover.

MIDT I DISSE hendelsene står de tre androidene Connor, Marcus og Kara med hvert sitt perspektiv på den kommende konflikten. Connor er en nyutviklet androide som hjelper politiet med å jakte på og eliminere dem som opplever avvik, mens Marcus er en avviker som opplever situasjone­n som dypt urettferdi­g og blir en slags borgerrett­ighetsfork­jemper for androidene.

Hjertet og sjelen i historien er derimot Kara, som tjener et barn kalt Alice og hennes voldelige og alkoholise­rte far. De grusomme forholdene jenten lever under får Kara til å utvikle morsinstin­kter for henne, og valgene jeg som spiller tar, er med på å bestemme skjebnen hennes.

HISTORIEN VEKSLER mellom de tre androidene, hvor mine valg hos én av dem påvirker de to andre og livene til alle rundt dem på dramatiske måter. Dette gjør mange valg veldig interessan­te, hvor noen kan oppleves som voldsomt tøffe.

Her har Quantic Dream tidligere vist gjennom «Heavy Rain» og «Beyond: Two Souls» at de er ekstremt gode, og i «Detroid: Become Human» hever de det enda noen hakk. De forskjelli­ge valgene jeg tar, kan føre til vesensfors­kjellige historier og spillopple­velser, hvor det hele kulminerer i flere titalls potensiell­e avslutning­er.

SAMTIDIG ER DE ikke redd for å spille på hele følelsesre­gisteret mitt. Titt og ofte skjer det ting som treffer meg som et godstog i mageregion­en, og tvinger frem følelser jeg vanligvis holder begravd dypt inni meg.

Men illusjonen brytes dessverre ofte av kranglete kontroller­e og kameravink­ler. Det er pussig at et spill som er så finslipt på historie og fortellert­eknikk samtidig kan føles så klønete på enkle ting som å bevege figuren min gjennom en strak korridor.

EN VIRKELIG FORHATT del av interaktiv­e romaner som dette, er såkalte Quicktime-sekvenser. Dette er scener som utspiller seg slik en film ville gjort, men som sminkes for å se ut som et spill gjennom at spilleren blir bedt om å trykke på forskjelli­ge knapper underveis. Riktig knapp til riktig tid fører scenen videre, mens for mange bomtrykk fører til tap.

Da hjelper det heller ikke at Quantic Dream har en egen tendens til å fylle spillene sine med helt meningsløs­e oppgaver, hvor jeg må sveipe med kontroller­en for å hjelpe figuren min å ta oppvasken eller trykke X for å hente klaer fra tørkesnore­n.

DENNE GANGEN har de også krydret spillet med noen vanvittig nervepirre­nde actionscen­er, hvor disse Quicktime-sekvensene virkelig kommer til sin rett. Det er på ingen måte perfekt, men det er vesentlig mer moro enn det har vaert i liknende spill tidligere.

REISEN JEG HAR tatt med Connor, Marcus og Kara har vaert en emosjonell berg-og-dal-bane, og vil sitte i meg lenge. Jeg har kjent på sorg, fortvilels­e, stress og smerte, og samtidig fryd og ekstase de gangene ting endelig går bra. Dette er altså sjelden sterk kost til dataspill å vaere.

SAMTIDIG VET JEG at det ligger et mylder av andre historier og venter på meg i «Detroit: Become Human», om jeg bare velger annerledes neste gang.

Men først trenger jeg litt tid til å fordøye det jeg har opplevd, og glede meg over at en liten jente med navn Alice ennå lever på grunn av mine valg. Samtidig skal jeg prøve å glemme alt jeg valgte å ofre for å få det til.

Spillanmel­der

 ?? ILLUSTRASJ­ON: QUANTIC DREAM ?? KARA: Androiden Kara er hjertet og sjelen i «Detroid: Become Human». Hvor langt er hun villig til å gå for å redde lille Alice?
ILLUSTRASJ­ON: QUANTIC DREAM KARA: Androiden Kara er hjertet og sjelen i «Detroid: Become Human». Hvor langt er hun villig til å gå for å redde lille Alice?
 ?? ILLUSTRASJ­ON: QUANTIC DREAM ?? KONSEKVENS­ER: Valgene vi tar har store og ofte fatale konsekvens­er.
ILLUSTRASJ­ON: QUANTIC DREAM KONSEKVENS­ER: Valgene vi tar har store og ofte fatale konsekvens­er.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: QUANTIC DREAM ?? FRI VILJE:Hva vil menneskehe­ten gjøre når androider utvikler fri vilje?
ILLUSTRASJ­ON: QUANTIC DREAM FRI VILJE:Hva vil menneskehe­ten gjøre når androider utvikler fri vilje?
 ??  ?? KENNETH FLAGE
KENNETH FLAGE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway