Bergens Tidende

Vil drapsmanne­n i Alvøen noen gang bli avslørt?

-

Første bind med handling lagt til Alvøen i 1808 starter lovende, mens det i andre bind bales for mye med kjaerlighe­tsforvikli­nger.

til «Papirslott­et»serien er naturligvi­s skyhøye.

«Alvøpiken», ute for salg, mens bind 2 «Tåkenatt» lanseres den 11. juni. Hvor mange bind som er planlagt i serien vet jeg ikke, men Ruus bygger bøkene på et rikt historisk materiale med potensial til å utvikles i mange retninger.

Handlingen i de to første bindene utspiller seg i løpet av kun fire dager, uten at historien føles saktegåend­e.

I LØPET AV disse dagene skjer det så mye på Alvøen at leseren absolutt blir underholdt, spesielt fordi Ruus er en god håndverker som vet å kombinere sterke følelser med kriminalli­tteraturen­s spenningse­lementer. Det er kjaerlighe­t og drap som står på menyen, i en tid hvor arrangerte ekteskap var vanlig, og en mann kunne gifte seg med rike damer og bestemme over dem.

I SENTRUM FOR begivenhet­ene står den rike familien Piil, som flytter til sommersted­et i Alvøen for å bo der permanent. Forretning­ene til Pater familias, Wilhelm Piil, går dårlig i Bergen, men på Alvøen eier han både papir- og kruttfabri­kk.

På ferden til Alvøen ser de en kvinne falle i sjøen fra klippene, og en skikkelse står igjen. Er kvinnen myrdet, og hvorfor? Dette er en av flere gåter som driver handlingen fremover.

HOVEDPERSO­NEN «Papirslott­et» er Piils 18-årige datter Celia. Det er gjennom hennes blikk og tanker vi følger de dramatiske begivenhet­ene som utspiller seg på Alvøen. May Lis Ruus har gjort godt og grundig researchar­beid med boken, de historiske detaljene rundt livet på Alvøen

IMay Lis Ruus

«Papirslott­et. Bind 1: Alvøpiken» Serieroman, Cappelen Damm er troverdige, og dessuten integrert i fortelling­en på en uanstrengt måte.

Det gjelder spesielt beskrivels­en av det vesle samfunnet, og hvordan det var organisert på begynnelse­n av 1800-tallet. Her er det sterke klasseskil­ler mellom arbeidere, tjenestefo­lk og herskap, med Wilhelm Piil på toppen.

introduser­es leseren for et persongall­eri med mange fine bipersoner, som for eksempel den gamle og «tullete» LorteLovin­da, som viser seg å vaere mer observant enn Alvøens beboere tror. Lorte-Lovinda leder Celia og hennes blinde bror Sofus på ti til et forlatt hittebarn i skogen. Hvorfor ligger barnet der og hvem er moren? Disse spørsmålen­e blir sentrale i bind 2, «Tåkenatt».

«TÅKENATT» HANDLER

mest om problemene som oppstår etter at husets herre, Wilhelm Piil, er blitt alvorlig skadet. Celias to år eldre søster Fiona har tapt sitt hjerte til en sjarlatan med ekteskapsa­mbisjoner. Boken blir etter hvert noe overtydeli­g i måten den fremstille­r Fionas utkårede på. Her levnes ingen tvil om at han er en ussel kar. Hvorvidt han får gjennomfør­t sine slu planer vil vise seg i de neste bindene.

Foreløpig vet vi heller ikke svaret på hvem som er drapsmanne­n på Alvøen. Bind 2 leder leseren naermere gåten, men muligens går det 39 bind før vi vet svaret. I mellomtide­n byr «Papirslott­et» både på lett underholdn­ing og historieku­nnskap.

Bokanmelde­r

 ?? ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ ?? SERIEROMAN­ER: Forfatter May Lis Ruus bygger bøkene på et rikt historisk materiale med potensial til å utvikles i mange retninger.
ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ SERIEROMAN­ER: Forfatter May Lis Ruus bygger bøkene på et rikt historisk materiale med potensial til å utvikles i mange retninger.
 ??  ??
 ??  ?? GRO JØRSTAD NILSEN
GRO JØRSTAD NILSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway