Bergens Tidende

Politikern­e kan ikke løse problemene i eldreomsor­gen

-

Gi alle eldre en pott på ca. 900.000 kroner, så kan de velge sykehjem selv.

som de kommunale også må følge deres minstekrav. Politikern­e bestemmer altså velferdsni­vået som begge parter skal levere.

De setter det for lavt, og da har det i realiteten lite å si for beboerne om eieren er privat eller offentlig.

De fleste politikere kan svaert lite om å drive sykehjem. De evner sjelden å finne løsninger som forbedrer situasjone­n, utenom å kaste mer penger på problemene.

I OSLO HAR DET nå kommet noen motsvar på dagens velferdsni­vå i eldreomsor­gen. I Villa Omsorg på Nordstrand har tidligere kommunalt ansatte sykepleier­e opprettet et tilbud helt utenfor politisk styring.

Der er det er hjemmelage­t mat til de eldre hver dag. De får delta i daglige gjøremål etter evne og ønske. Det er flust med tilbud om aktivitete­r, og det er en koselig og trygg atmosfaere. Det er utstyr man trenger for å håndtere bevegelses­hemmede. Det er vin, det er husdyr, og det er samtalegru­pper med god tid til den enkelte.

Her er det eierne og ansatte sammen med de eldre og deres familier som setter velferdsni­vået.

Problemet er at det er dyrt. 912.000 kroner i året for en plass.

I DAG ER DET KUN de som har råd til å betale fra egen lomme som kan motta denne omsorgen. Det mange ikke vet, er at det også koster rundt det samme for en plass hos offentlig styrte sykehjem i dag.

Oslo som eksempel har en gjennomsni­ttskostnad på 940.000 kroner i året.

I mange tilfeller både i Oslo og Bergen vil det altså si at man kunne fått velferden Villa Omsorg tilbyr til den samme prisen vi betaler for politikers­tyrt omsorg nå.

DET ER DERFOR på tide å komme ut av skyttergra­vene og betrakteli­g øke antall eldre som har råd til å bo på steder som Villa Omsorg.

Liberalist­ene mener at den raskeste måten for å få dette til, er at eldre med familie selv får velge sykehjem og dermed hvor deres skattepott på ca. 900.000 brukes.

Tilbudene som er gode, vil få tilgang på flere kunder og utvide seg videre.

Sveits og Nederland har et vellykket velferdssy­stem som er basert på slike modeller, og Liberalist­ene skal gjøre det vi kan for at Bergen får en fremtidsre­ttet eldreomsor­g med en modell som passer her.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD,SCANPIX ?? ELDREOMSOR­G: Politikern­e virker mest opptatt av å føre en skyttergra­vskrig mellom fløyen som støtter «velferdspr­ofitørene» og fløyen som mener alt blir bedre bare kommunen eier sykehjemme­ne, skriver Fredrik Jomark i Liberalist­ene. Han vil at eldre skal få en pott å bruke på det sykehjemme­t de selv ønsker.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD,SCANPIX ELDREOMSOR­G: Politikern­e virker mest opptatt av å føre en skyttergra­vskrig mellom fløyen som støtter «velferdspr­ofitørene» og fløyen som mener alt blir bedre bare kommunen eier sykehjemme­ne, skriver Fredrik Jomark i Liberalist­ene. Han vil at eldre skal få en pott å bruke på det sykehjemme­t de selv ønsker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway