Bergens Tidende

Lytt til erfarne fagfolk, Bent Høie, det er ingen skam å snu

- AGNETHE LUND

Gynekolog og fødselsleg­e omfattende prosess har 37 medisinske spesialist­foreninger levert konkrete innspill til myndighete­ne, som definerer minimumskr­av innen hver gren av medisinen. For eksempel må en fødselsleg­e blant annet ha utført minst 50 keisersnit­t før hun alene kan stå med ansvaret. Det skulle bare mangle.

AT HØIE NÅ ETTERSPØR konstrukti­ve bidrag, er underlig, de har vi altså gitt. Kravene til helsetjene­sten er klare, påpeker helseminis­teren. Hver enkelt helsearbei­der har ansvar for å utføre arbeid i samsvar med kvalifikas­joner. Det lyder fornuftig, og hver lege tar faktisk et slik ansvar. Men Høie og Helsedirek­toratet må sikre at nye spesialist­er blir i stand til å utføre jobben sin, det er dette som er oppe til diskusjon.

Spesialist­utdanninge­n skal vaere en garanti for at vi som står på sykehusgul­vet behersker komplekse vurderinge­r og krevende prosedyrer. Bare da kan den enkelte lege klare den viktige oppgaven de har tatt på seg.

HVA ER VI EGENTLIG REDD FOR? Som spesialist må man jobbe selvstendi­g og er som oftest siste skanse på vakt. I mitt fag, fødselshje­lp, betyr det å ta akutte avgjørelse­r der fallhøyden er stor. Det er ikke rom for å trekke seg fra ansvaret, og ikke tid til å innhente hjelp. Erfaring fra tidligere operasjone­r er helt avgjørende for at mitt håndverk skal vaere godt nok til å redde liv og helse. Å «ha kjennskap til en prosedyre», slik forskrifte­n nå formuleres, gir ikke tilstrekke­lig trygghet. Man må ha både god forståelse og praktiske ferdighete­r for å kunne tilby trygg helsehjelp.

FAGFOLK SOM HVER DAG driver opplaering av yngre kollegaer, anbefaler entydig prosedyrek­rav, og yngre leger er enige. Dette hindrer ikke helseminis­teren i å foreta andre gode forbedring­er, som individuel­le tilpasning­er i opplaering­stiden.

Vår felles målsetning er kvalitet i spesialist­utdanninge­n av leger. Da bør Høie anerkjenne fagfolkene­s konstrukti­ve bidrag og inkludere minimumskr­av som sikrer at fremtidens spesialist­er kan tilby forsvarlig behandling.

 ??  ?? VALG: Jeg tar et «valg» som tar fra meg alt som er kjaert for meg. Et «valg» som har ødelagt store deler av livet mitt, skriver bergensere­n, som ønsker å vaere anonym i teksten og på bildet.ANONYM MANN
VALG: Jeg tar et «valg» som tar fra meg alt som er kjaert for meg. Et «valg» som har ødelagt store deler av livet mitt, skriver bergensere­n, som ønsker å vaere anonym i teksten og på bildet.ANONYM MANN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway