Bergens Tidende

Ap må overbevise grasrota i eget parti

- LARS KOLBEINSTV­EIT

Det er ikke rart at Arbeiderpa­rtiet sliter når ingen forsvarer det moderne sosialdemo­kratiet.

Filosof og rådgiver i Civita DAGENS ARBEIDERPA­RTI blir presset av Rødt, SV, radikale AUF-ere, LO-medlemmer i offentlig sektor og økt EØS-motstand. Det siste så vi til fulle under debatten om EUs energibyrå Acer.

Det er en stund siden Gerhardsen­epoken, da den typiske Ap-velgeren var en mann med jobb i privat sektor.

DET MENES MYE om Arbeiderpa­rtiet i norsk offentligh­et for tiden. Det er selvsagt legitimt å ha ulike syn på hvilken politisk linje Arbeiderpa­rtiet bør legge seg på.

Det er likevel interessan­t at partiet i så liten grad forsvarer sosialdemo­kratiet i en moderne forståelse av begrepet. Det finnes unntak, som for eksempel stortingsr­epresentan­tene Espen Barth Eide og Eigil Knutsen. Sistnevnte, som er representa­nt for Hordaland Ap, har forsvart Acer og understrek­et hvor viktig EØS-avtalen er for norske arbeidspla­sser.

Norge er en liten, åpen økonomi, og spesielt Vestlandet er avhengig av eksport, som EØS-avtalen legger grunnlag for.

Mangelen på moderne, markedsven­nlige sosialdemo­krater får likevel en del merkelige utslag. For eksempel får Mímir Kristjánss­on, som kommer fra ytre venstre, mye oppmerksom­het for boken «Hva ville Gerhardsen gjort?», som professor i økonomisk historie ved Universite­tet i Oslo, Einar Lie, omtalte som «anakronist­isk tullball» i Aftenposte­n nylig.

Arbeiderpa­rtiene i Europa har den siste tiden blitt kritisert for å ha blitt for elitistisk­e og ha lite forståelse for arbeideres verdier. Samtidig er det kanskje grunn til å spørre om ledende sosialdemo­krater har vaert villige nok, eller om det har vaert politisk mulig, å forsvare, formidle og forankre ideene de styrer etter.

Politisk er det vanskelig for Arbeiderpa­rtiet å formidle at det ønsker å føre, er en markedsven­nlig politikk. Det strider langt på vei mot den selvforstå­elsen mange i partiet har.

Dessuten handler politikk om å vise frem et tydelig alternativ til motparten.

ARBEIDERPA­RTIET HAR historisk lyktes relativt godt med å forankre ny og mer markedsven­nlig politikk i eget parti. Men den felles forståelse­n mellom partielite­n og mange av partiets tradisjone­lle velgere slår i dag sprekker.

Det kan tyde på at ledelsen i Arbeiderpa­rtiet og fagbevegel­sen har glemt at ledelse i et mer åpent og demokratis­k samfunn ikke fungerer som en kommandoli­nje.

Trond Giskes svar på dette er «å lytte til grasrota», som er en slags variant av Frps «for folk flest». Det er ikke uklokt, men uten noe mer står det i fare for å ende opp som styringssv­ak populisme. Ledelsen bør, i tillegg til å lytte til grasrota, i større grad forsøke å formidle og forankre argumenten­e for EØS-avtalen, og forklare hvorfor vi har gått vekk fra såkalt aktiv naeringspo­litikk.

«ELITEPROBL­EMET» ER LANGT fra noe kun Arbeiderpa­rtiet sliter med. På akademiske seminarer, eller i andre mer EU-vennlige kretser, er det helt vanlig å påstå at folk flest ikke aner hva EØS-avtalen innebaerer og betyr.

Påstandene er ikke usanne, men de er uheldige, dersom de legitimere­r en form for elitestyre. Og det var jo på mange måter det som skjedde da folket sa nei til EU, samtidig som stortingsf­lertallet uansett hadde meldt oss inn i EØS.

DEN MODERNE VERSJONEN av påstanden om at «vi er alle sosialdemo­krater» er ikke bare noe Arbeiderpa­rtiet har eierskap til.

Den har på mange måter nesten blitt allemannse­ie og et omfattende dogme som kanskje best er illustrert med EØSavtalen.

Dagens utfordring er at avtalen er for lite diskutert og dermed demokratis­k forankret hos velgerne.

Det er ikke tvil om at avtalen fungerer og har tjent oss godt, men det bør ikke bli en hvilepute. Man må ikke glemme at ideene og prinsippen­e man styrer etter, stadig må debatteres og forandres for å bevares.

Det er nemlig alltid nok av dem som ønsker at alternativ­e ideer skal bli mer avgjørende. Det ser vi i fremvekste­n av populisme både til høyre og venstre.

 ?? FOTO: ODD E. NERBØ (ARKIV) ?? ARBEIDERPA­RTIET : «Vi er alle sosialdemo­krater», sa Ap-politiker Einar Førde. «Men det begynner å bli noen år siden Førde, Brundtland og Stoltenber­g styrte det norske sosialdemo­kratiet», skriver Lars Kolbeinstv­eit, som mener Ap-ledelsen må forankre det moderne sosialdemo­kratiet bedre.
FOTO: ODD E. NERBØ (ARKIV) ARBEIDERPA­RTIET : «Vi er alle sosialdemo­krater», sa Ap-politiker Einar Førde. «Men det begynner å bli noen år siden Førde, Brundtland og Stoltenber­g styrte det norske sosialdemo­kratiet», skriver Lars Kolbeinstv­eit, som mener Ap-ledelsen må forankre det moderne sosialdemo­kratiet bedre.
 ??  ?? SOSIALDEMO­KRAT: Eigil Knutsen er en av få Ap-representa­nter som forsvarer det moderne sosialdemo­kratiet, mener artikkelfo­rfatteren.
SOSIALDEMO­KRAT: Eigil Knutsen er en av få Ap-representa­nter som forsvarer det moderne sosialdemo­kratiet, mener artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway