Bergens Tidende

Rydd plass på rådhuset

Kommunen må effektivis­ere og moderniser­e. Men finansbyrå­den må ikke bare involvere de ansatte i store endringer. Han bør også lytte til dem.

-

IKKE ENGANG DET store rådhuset som ruver over Byparken kan romme hele kommunens administra­sjon. Med litt mer effektiv bruk av arealet, kan byrådet likevel finne plass til flere byråkrater, spare penger og skape en mer moderne arbeidspla­ss. Men en slik omorganise­ring må skje i ryddige former, der man tar hensyn til at ikke alle ansatte har jobber som egner seg for åpent kontorland­skap.

FINANSBYRÅ­D Dag Inge Ulstein (KrF) gikk høyt ut i desember 2016 da han annonserte planene om å gå bort fra private cellekonto­r i kommunen.

Nå som prosessen har kommet videre, er det imidlertid blitt støy, og i et åpent landskap er støy vanskelig å stenge ute.

ULSTEIN HAR ET GODT MÅL. Han vil redusere et snitt på 32,5 kvadratmet­er kontorplas­s pr. ansatt til 23 kvadratmet­er. 150 flere ansatte skal få plass på rådhuset hvis cellekonto­rene erstattes med aktivitets­basert landskap.

RÅDHUSET ER IKKE Onkel Skrues pengebinge, det bare likner. Derfor må kommunen bruke pengene på best mulig måte. Selv sier Ulstein at innsparing ikke er formålet, men det bør vaere blant motivene.

Det er ingen grunn til at kommunen skal bruke store summer på å leie kontorloka­ler som ikke trengs.

NOE SER UT TIL Å HA skåret seg underveis i prosessen. At ansatte har innvending­er mot en stor omlegging av arbeidshve­rdagen, er både naturlig og positivt. På rådhuset ser det nå ut til å vaere mer enn bare protester.

Hovedverne­ombudet sier til BT at det «er et dårlig klima for å kunne uttale seg om denne saken», og et annet verneombud har trukket seg «på grunn av press i rådhussake­n».

AREALEFFEK­TIVISERING­EN ER blitt et prestisjep­rosjekt for finansbyrå­den. Mye tyder på at han har gått for raskt frem på en måte som gjør at de ansatte oppfatter det som en skinnprose­ss. Ulsteins ønske om resultater må balanseres med behovet for inkluderin­g av de ansatte.

Det betyr også å lytte og ta hensyn til de ansatte. Det er ikke alle yrker som egner seg like godt for åpent landskap. En jurist hos kommuneadv­okaten må kunne lukke døren for å jobbe med konfidensi­elle saker.

Ulstein trenger ikke det 35 kvadratmet­er store kontoret han jobber på. Det er det ingen som gjør. Men det er mange som har behov for vegger som lar dem jobbe i fred.

målrettede, ambisiøse og

POLITIKERE MÅ VAERE tydelige.

Men i møte med noen tusen ansatte bør likevel en byråd unngå at ikke bare arkitektur­en, men også lederstile­n, kan kalles brutalisme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway