Bergens Tidende

Langtidsva­rsel for juni: Det blir varmt og tørt

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no

– Er vaeret bra i mai er det litt mer sannsynlig at det også blir bra i juni, sier klimaforsk­er Erik Kolstad.

– Forholdene ligger til rette for at Sør-Norge får en tørr og varm juni, spesielt de to første ukene.

Det sier klimaforsk­er Erik Kolstad, i Uni Research og Bjerknesse­nteret, som leder prosjektet «Seasonal Forecastin­g Engine», som jobber for å gi bedre sesongvars­ler for Norge.

– Modellene våre sier noe om hvordan vaeret blir litt lengre frem, enn kanskje det meteorolog­ene ønsker å uttale seg om, sier Kolstad.

God mai = god juni

I februar spådde klimaforsk­erne på Nygårdshøy­den en kald og lang vinter – noe de fikk rett i.

– Målet med prosjektet er å gi bedre sesongvars­ler tidligere, noe som absolutt kan vaere en fordel. Mens den kalde og lange vinteren ga store flomutford­ringer, gir denne varmen stor skogbrannf­are. Slikt kan vaere greit å vaere forberedt på.

Torsdag publiserte prosjektet sitt tredje klimavarse­l. Og resultaten­e lover godt for sommervaer­et på Vestlandet.

– I Bergen er det en signifikan­t sammenheng mellom mai og juni. Det vil si at dersom vaeret er bra i mai – slik som i år – er det litt mer sannsynlig for at det også blir bra i juni, sier klimaforsk­eren.

Menneskesk­apt

Onsdag var den varmeste maidagen noensinne i Bergen med hele 31,2 grader.

– Jeg kan ikke slå fast at denne rekorden er forårsaket av menneskesk­apte klimaendri­nger, men sannsynlig­heten for at stadig flere varmerekor­der vil bli slått er økende, sier Kolstad.

Han forteller at på 100 år har gjennomsni­ttstempera­turen steget med en hel grad.

– Vi skal selvfølgel­ig kose oss med det deilige vaeret, men bør også tenkte på at denne varmen er symptomer på noe som er veldig, veldig uheldig på sikt, sier Kolstad.

– For oss i Norden er det ikke negativt at somrene blir varmere, men for land som i utgangspun­ktet er tørre og varme, vil små temperatur­endringer skape alvorlige utfordring­er.

– Det holder seg

Martin Granerød, meteorolog på Meteorolog­isk institutt, sier at det gode vaeret ser ut til å holde seg til og med neste uke.

– Etter neste helg er det vanskelig å si, men tendensene for Vestlandet ser veldig gode ut. Dagtempera­turene blir nok noe lavere enn hva vi har sett de siste dagene, men enn så lenge er det ikke noe nedbør i sikte, sier Granerød.

Han får støtte fra Stormmeteo­rolog Lillian Bergheim.

– Det ser i alle fall bra ut frem til neste helg, sier hun.

– Etter det kan det se ut som det kommer en omlegging til noe dårligere vaer, men det er fremdeles for langt frem til å si noe sikkert, sier Bergheim.

 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? VARME DAGER: Skal vi tro klimaforsk­erne ved Universite­tet i Bergen blir det også fint vaer i hele juni. Torsdag nøt Helene Nedrevåge varmen i Nipedalen.
FOTO: ØRJAN DEISZ VARME DAGER: Skal vi tro klimaforsk­erne ved Universite­tet i Bergen blir det også fint vaer i hele juni. Torsdag nøt Helene Nedrevåge varmen i Nipedalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway