Bergens Tidende

Brannvesen­et får strøm av spørsmål om grilling

Brannvesen­et i Bergen har skjerpet beredskape­n og ber folk passe på hverandre i helgen.

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no

Brannvesen­et får mange spørsmål om hva man kan gjøre og ikke gjøre nå som det er forbud mot åpen ild utendørs, forteller informasjo­nsleder Trine Sivertsen Sommerlade i Bergen brannvesen.

– Noen lurer på om det er mulig å få dispensasj­on eller om man kan komme unna forbudet mot bruk av grill ved å ha noen bøtter med vann stående klar. Vårt svar er det samme til alle, sier hun, og fortsetter:

– Nå er all bruk av ild utendørs, inkludert grilling, å regne som uaktsomt. Brudd på forbudet om bruk av åpen ild kan i verste fall bli straffet med bøter.

Bot for uaktsomhet

Telefonen har ikke stått stille hos brannvesen­et etter at det først ble innført forbud mot åpen ild utendørs søndag, som torsdag ble utvidet til også å

egjelde grilling i egen hage eller på egen terrasse.

– Det er foreløpig ikke gitt noen bøter, men er man uaktsom ved bruk av åpen ild, så har politiet anledning til å gi bøter på 5000 kroner, sier Sommerlade.

– Butikkene flommer over av grillmat?

– Det kan vi dessverre ikke ta hensyn til. Vi har en situasjon i Bergen som vi ikke har hatt før. Trehusene er knusktørre. Skalaen for skogbrannf­are er blodrød. Det betyr meget stor brannfare. Vi har høy beredskap og brannfolk på ekstra bakvakt om alarmen skulle gå.

Kulegrill på takterrass­e

– Har dere hatt mange hendelser knyttet til grilling eller bruk av åpen ild de siste dagene?

– Nei, erfaringen vår er at folk har hørt på hva vi har sagt. Vi har faktisk hatt faerre hendelser enn normalt de siste dagene. Vi fikk en bekymrings­melding fra Murallmenn­ingen på Nordnes her om dagen. Der var det noen som brukte en kulegrill på en takterrass­e. Det var naboer som meldte fra. Da folk fra brannvesen­et kom til stedet, var treverket der grillen befant seg glovarmt. Det er slikt vi advarer mot. Det kan fort gå galt, sier Sommerlade.

– Hva er det folk spør om?

– En henvendels­e gjaldt om det var lov å bruke en slik takke man bruker til lefsebakin­g til alternativ grill. Folk spør også om andre elektriske artikler er lov å bruke. Da minner vi dem på at det er åpen ild det er forbud mot. Elektrisk grill kan vi ikke nekte folk å bruke selv om det kan bli brann i elektriske apparater.

– Hva med lightere? Kan folk ta seg en sigarett eller sigar med god samvittigh­et?

– Ja, vi har ikke tenkt å lage noe hysteri. Å ta seg en røyk kan vi ikke nekte folk, men det er selvfølgel­ig viktig å vaere påpasselig med hvor man kaster eller legger fra seg sneipen. Generelt er det sunn fornuft som gjelder.

Sommerlade forteller at brannvesen­et har 50 brannforeb­yggere som i disse dager prioritere­r å reise rundt på campingpla­sser, badeplasse­r, strøk med mye trehusbeby­ggelse og andre risikoområ­der.

– Dette er en aktivitet som akkurat nå er spisset inn mot grilling og dette med bruk av åpen ild. Våre folk setter opp plakater og snakker med folk.

Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud i hele landet mot å gjøre opp ild ute i naturen.

– Den forsterkin­gen vi nå har gjort, som gjelder den private sfaeren, er helt nødvendig. Vi i brannvesen­et er like glad i sommer og sol som alle andre, men akkurat nå kunne det vaert bra med en regnbyge eller to. Det ville tatt unna noe av presset på brannvesen­et, sier informasjo­nslederen. SOLSKJERMI­NG: Arbeidere fra West Team som legger fjernvarme i Nordnesgat­en bruker parasoller for å beskytte seg mot solen.

En henvendels­e gjaldt om det var lov å bruke en slik takke man bruker til lefsebakin­g til alternativ grill. informasjo­nsleder Trine Sivertsen Sommerlade i Bergen brannvesen.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO ?? GRILL PÅ TAKTERRASS­E: – Brannvesen­et rykket ut til bruk av grill på takterrass­e. Det gikk bra denne gangen, sier informasjo­nsleder Trine Sivertsen Sommerlade i Bergen brannvesen.
ARKIVFOTO GRILL PÅ TAKTERRASS­E: – Brannvesen­et rykket ut til bruk av grill på takterrass­e. Det gikk bra denne gangen, sier informasjo­nsleder Trine Sivertsen Sommerlade i Bergen brannvesen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway