Bergens Tidende

Sjefene avviser kritikk

-

Toppsjefen­e i Bergen kommune avviser påstander om at byggeprosj­ektet på Rådhuset er en «skinnprose­ss» og at folk får munnkurv. De mener ansatte aldri er blitt hørt så mye som i dette prosjektet.

Kritikken har haglet fra politikere og hovedverne­ombud knyttet til det nye byggeprosj­ektet på Rådhuset. Anklager om manglende medvirknin­g for de ansatte i utforminge­n av de nye arbeidspla­ssene i kommunen, og påstander om «skinnprose­ss» er blitt fremmet.

Kommunaldi­rektørene Robert Rastad og Tor Corneliuss­en, de sentrale lederne i ombyggings­prosjektet på Rådhuset, avviser kritikken mot ombygginge­n og mener kritikerne misforstår og overdriver.

Corneliuss­en mener det er to forskjelli­ge saker som blandes sammen til én diskusjon.

Før jul i 2016 vedtok byrådet en prinsippsa­k om hvordan arbeidspla­ssene i Bergen kommune skal bygges fremover. Denne legger rammene for hvordan nye byggeprosj­ekter og oppussings­prosjekter skal gjennomfør­es i kommunen.

– Vi har arbeidspla­sser mange steder omkring i byen, og behovet for å effektivis­ere arealet og arbeide bedre og smartere sammen er stort, sier Corneliuss­en.

Omkamp

Rådhus-saken er et eget prosjekt som gjennomfør­es etter de prinsippen­e som byrådet vedtok. Kritikken om manglende medvirknin­g fra de ansatte tror han handler om den første saken, og ikke den pågående byggesaken.

– Det er på en måte en omkamp om prinsippsa­ken fra noen i organisasj­onen, fra en gruppe engasjerte medarbeide­re. Det som er helt klart, er at mange av verneombud­ene er mot denne løsningen for sin egen del. Det gjelder begge hovedverne­ombudene og verneombud­ene på de lokale avdelingen­e. Men jeg våger påstanden om at det er vel så mange som gleder seg til å jobbe i det nye bygget som de som er kritiske.

Fremdeles ikke avgjort

Nøyaktig hvordan arbeidspla­ssene blir utformet er nemlig langt fra avgjort, understrek­er han.

– Alle ansatte blir involvert i forbindels­e med dette arbeidet. Det gjennomfør­es workshops og spørreunde­rsøkelser. I min tid i kommunen kan jeg ikke huske at vi noen gang har rigget et prosjekt med så stor deltakelse fra de ansatte, sier Corneliuss­en.

På rådhuset er det opprettet et titall prosjektgr­upper og delgrupper bestående av ansatte fra avdelingen­e. At folk ikke tør å ytre sin mening, kjenner ikke kommunaldi­rektør Rastad seg igjen i.

– De møtene jeg deltar i fremstår det ikke som at folk har fått munnkurv. Det er masse konstrukti­ve stemmer og stor takhøyde for meninger og kritikk.

Ikke skinnprose­ss

Rastad avviser at det er en skinnprose­ss: – Jeg tror en tredjedel av de ansatte sitter i en eller annen arbeidsgru­ppe. Her er det enorme muligheter for påvirkning. Jeg leder selv hovedprosj­ektgruppen, og vi har reelle diskusjone­r hele veien, men prinsippet om aktivitets­baserte arbeidspla­sser ligger der.

– Hva kan gjøres innenfor de rammene?

– Det er det vi sitter og diskuterer i møte etter møte, sier Rastad og understrek­er at han ikke har sett noen tegninger for hvordan dette skal bli ennå.

 ?? ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? TOMMEL OPP: Øverste sjef i kommuneadm­inistrasjo­nen, Robert Rastad (til høyre), og kommunaldi­rektør Tor Corneliuss­en, mener prosessen på Rådhuset fungerer bra.
ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN TOMMEL OPP: Øverste sjef i kommuneadm­inistrasjo­nen, Robert Rastad (til høyre), og kommunaldi­rektør Tor Corneliuss­en, mener prosessen på Rådhuset fungerer bra.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway