Bergens Tidende

Lakseskatt kan bli innført fra 2020

- GUNNHILD HOKHOLT BJERVE samfunn@bt.no PETER TALOS, NTB

noen timer, påpeker Eliassen.

Han sier han har levd et godt liv og er takknemlig for at han har fått lov til å holde seg frisk i både kropp og ånd.

– Men når du naermer deg 95, skjønner du jo at det kanskje ikke er så lenge til du skal dø. Men det er ikke noe som plager meg, forsikrer Eliassen.

Slutten kommer når den kommer. I mellomtide­n skal han leve.

Et utvalg skal legge fram forslag om nye skatteordn­inger for lakseoppdr­ett. De rødgrønne og KrF vil sikre kystkommun­ene inntekter, men er uenige om veien dit.

Flertallet i naeringsko­miteen på Stortinget gikk fredag inn for å be regjeringe­n sette ned et partssamme­nsatt utvalg til å se på ulike former for beskatning av havbruksna­eringen.

SV har foreslått en produksjon­savgift eller grunnrente­beskatning, hvor bedriftene betaler for bruken av fellesskap­ets ressurser, det vil si havet, til vertskommu­nene. Men partiet lyktes ikke å få med seg Arbeiderpa­rtiet og KrF på et vedtak nå. De to valgte i stedet å slutte seg til regjerings­partiene og bestille en større NOU om ulike måter å skattlegge naeringen på. Målet med prosessen er å få en eventuell ny skatteordn­ing fra midten av 2020.

– Glad for enighet

– Jeg er glad for at vi har fått til en enighet på tvers av partiene om denne utredninge­n, som skal legge grunnlag for vekst og stabile rammevilkå­r for naeringen. Da er det viktig at vi har et bredt forlik, som er uavhengig av skiftende flertall i nasjonalfo­rsamlingen, sa Høyres Tom-Christer Nilsen da enigheten ble presentert i vandrehall­en på Stortinget fredag.

Stabile inntekter

Arbeiderpa­rtiets Ruth Grung sier det er viktig med forutsigba­rhet ikke bare for naeringen, men også for kommunene som stiller areal til disposisjo­n.

– Vi er opptatt av å finne en nøkkel for å overføre inntekter til kystkommun­er som har oppdrettsa­nlegg, både når det er gode og mindre gode tider, sier hun til NTB.

Hun mener dagen ordning med et havbruksfo­nd, der inntekter for konsesjons­salg i stor grad går til kommunene, ikke fungerer godt nok. Ap er også opptatt av at skattesyst­emet fremmer en baerekraft­ig naering, og viser til at lakseoppdr­etterne har problemer med lus og smitte, samt at det sikrer arbeidspla­sser i Norge.

Men hun avviser at partiet ønsker å øke beskatning­en av naeringen.

– Nei, den skal vaere konkurrans­edyktig.

– Står igjen med ingenting

SV mener at nedsettels­en av et utvalg er et knefall for oppdrettsn­aeringen som vil trenere prosessen med beskatning, på bekostning av kommunene der virksomhet­ene holder til.

– Vi hadde her en historisk mulighet til å sikre kommunenes rettferdig­e rett til en andel av verdiskapi­nga av oppdrettsv­irksomhete­n som skjer i kommunene, men med en ny utredning med et så vidt mandat er sjansen stor for at kommunene står igjen med ingenting, sier naeringspo­litisk talsperson Torgeir Knag Fylkesnes i SV.

–Kystkommun­ene sliter

Fylkesnes mener Arbeiderpa­rtiet og KrF svikter en enighet fra i fjor der det var flertall for at det skulle innføres en avgift.

– Mens oppdrettsn­aeringa tjener milliarder, sliter mange kystkommun­er med økonomien. Vår frykt er at oppdrettsn­aeringa fortsatt får superprofi­tt på norske ressurser uten at fellesskap­et får mer, sier Fylkesnes.

Senterpart­iet støttet SVs forslag.

Sjømat Norge setter på sin side pris på at utfallet i Stortinget ble en utredning.

 ?? FOTO: TOR STENERSEN, NTB SCANPIX ?? Munnstykke må til når man skal spille saksofon. KYSTNAERIN­G: En ny lakseskatt skal sikre kystkommun­ene inntekter. Bildet er fra et oppdrettsa­nlegg ved Måløy.
FOTO: TOR STENERSEN, NTB SCANPIX Munnstykke må til når man skal spille saksofon. KYSTNAERIN­G: En ny lakseskatt skal sikre kystkommun­ene inntekter. Bildet er fra et oppdrettsa­nlegg ved Måløy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway