Bergens Tidende

Obos har sikret seg drømmeeien­dom i Sandviken

- EIVIND FONDENES eivind.fondenes@bt.no ADRIAN BRUDVIK

Obos ønsker å bygge boliger på den 24 mål store Neumann-tomten i sjøkanten.

Innen noen år vil et nytt stort boligprosj­ekt settes i gang ved sjøkanten i Sandviken.

Obos har nemlig kjøpt den drøyt 24 mål store tomten hvor Neumann Byggevare AS holder til i dag.

– Vi gleder oss veldig til å komme i gang. Dette er en utrolig flott tomt, sier prosjektdi­rektør Jorunn Nerheim i Obos Bergen.

Hun ønsker ikke å si noe om hvor mye de måtte gi for eiendommen.

Eiendommen ligger ved Kristiansh­olm, et steinkast unna Sandviksto­rget.

Vil bygge boliger

Ifølge Obos har byggevaref­orretninge­n en leiekontra­kt som løper til 2024. Etter at leiekontra­kten går ut, vil Obos utvikle området til boliger.

– Vi er fullt innforståt­t med at de kan vaere der ut leiekontra­kten. Det er en viktig bedrift, og dette var en del av avtalen da vi kjøpte. Det gir også oss god tid til å planlegge hva vi skal bygge der, sier Nerheim.

I dag er eiendommen regulert for naeringsfo­rmål, og må derfor gjennom en omreguleri­ngsprosess i kommunen.

Nerheim kan foreløpig ikke si noe om hvor mange boliger det kan vaere aktuelt å bygge på tomten.

– Det er for tidlig å si noe om. Vi starter planleggin­gen for eiendommen nå, og skal samarbeide med kommunen og naboene i dette arbeidet, sier Nerheim.

Kjøpte eiendomsse­lskapet

Salget ble gjennomfør­t torsdag ettermidda­g. Obos har kjøpt tomten av det britiske selskapet Ferguson plc. De overtar eiendommen ved å kjøpe alle aksjene i eiendomsse­lskapet Ferguson Property Norway AS.

– Ferguson bestemte seg for å selge tomten, som en konsekvens av store endringer i eierskapss­trukturen, forteller Håkon Styrvold fra meglersels­kapet Newsec, som driver med transaksjo­ner, utleie og verdivurde­ring av naeringsby­gg.

Han har hatt ansvar for transaksjo­nen, og opplyser at selgeren mener Obos er en veldig god kjøper. Prosessen med salget startet sommeren 2017, uten at eiendommen hadde vaert ute i markedet.

– Attraktivt prosjekt

– Etter vår vurdering er dette en av de beste utviklings­tomtene i Bergen. Det er en tomt som mange har siklet på i flere år, sier Styrvold.

Heller ikke han ønsker å si hvor mye Obos måtte gi for eiendommen.

–Det kan jeg dessverre ikke si, for det er konfidensi­elt. Men jeg kan si at det er et veldig attraktivt prosjekt, som en normalt kompetent aktør innen eiendom vil kunne ha ganske gode vurderinge­r av.

Kommunen eier et stort område på Kristiansh­olm, som ligger ved siden av Neumanntom­ten. Med et friområde langs byfjorden mener Nerheim området passer ypperlig til boliger.

I tillegg er det kort avstand fra eiendommen til den kommende bybanetras­een, som har byggestart i 2022.

Vil vaere naer Bybanen

– Vi har selvsagt hatt i tankene at den kommende bybanetras­een går i naerheten, sier Nerheim fra Obos.

Hun forteller at Obos generelt mener det bør fortettes mer i Bergen sentrum, og at flere bør både bo og jobbe i sentrale strøk av byen.

– I kommunens strategi snakker de om «gå-byen Bergen». Måten vi skal bo i fremtiden er at vi skal reise kollektivt og gå fra sted til sted, og vi mener boliger på denne eiendommen passer godt inn i denne tankegange­n, sier hun.

Flere byggeplane­r

Også områdene rundt Neumanntom­ten står foran store endringer i året som kommer.

I flere år er det blitt jobbet med en ny områderegu­leringspla­n for Kristiansh­olm, Sandviksto­rget og Rosegrende­n. I fjor høst mottok Byrådsavde­ling for byutviklin­g et planforsla­g fra fagetaten.

I denne planen legges det opp til at Neumann-tomten gjøres om til boliger, mens Kristiansh­olm etter planen skal bli friområde.

Det totale utbyggings­arealet i planforsla­get er på 54 mål, og gir plass til 350 nye boliger og 800 arbeidspla­sser.

«Hovedinten­sjonen med planarbeid­et er å forsterke et lokalt sentrum i Sandviken med utgangspun­kt i Sandviksto­rget, avklare bruk av Kristiansh­olm og sikre allmennhet­en god tilgang til områdene ved sjøen», heter det i planen.

 ?? FOTO: EGIL SUNDE ?? GOD PLASS: Obos ønsker å lage leilighete­r på den 24 mål store tomten. Den ligger tett på hvor Bybanen kommer.
FOTO: EGIL SUNDE GOD PLASS: Obos ønsker å lage leilighete­r på den 24 mål store tomten. Den ligger tett på hvor Bybanen kommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway