Bergens Tidende

De streiket for en bedre barnehage

- CATHRINE KRANE HANSEN cathrine.hansen@bt.no foto ØRJAN DEISZ

«Flere voksne hele dagen, trenger vi i barnehagen», lyder det taktfast ved rådhuset i Bergen når foreldre streiker for bedre bemanning.

Noen titalls foreldre med barn, et knippe politikere og et par fagforenin­gsledere gjennomfør­te fredag formiddag en historisk streik ved rådhuset. Foreldrene streiker for at barna og de ansatte skal få en bedre hverdag i barnehagen.

Streiken, som ble gjennomfør­t minst fire steder i Norge, er en del av Barnehageo­pprør og Foreldreop­prøret 2018, og kommer dagen etter at Stortinget vedtok den nye bemannings­normen for barnehager.

Som BT tidligere har skrevet, handler opprøret først og fremst om at den nye normen for minimumsbe­manning må gjelde i hele åpningstid­en og ikke bare i kjernetide­n. Dessuten må det friske penger til for å gjennomfør­e dette, mener aksjoniste­ne. Dette er ikke regjeringe­n innstilt på, fordi det vil bli altfor kostbart. Derfor foregikk streikemøt­et i Oslo foran Stortinget.

Står opp for barna

Ved rådhuset i Bergen plukker foreldre og barn opp plakater med budskap som «Ja til flere øremerkede tilskudd» og «Min barndom er nå! Jeg trenger nok gode voksne».

– Vi vil at politikern­e lytter nå! Lytt til de ansatte, lytt til forskere og pedagoger. Lytt til barna, oppfordrer Paulina Castillo fra Foreldreop­prøret 2018.

Jenny Ann Burkeland har lagt ned arbeidet som familieter­apeut for en dag og har med sønnen Lars (4) på streikemøt­et.

– Jeg streiker for full bemanning i hele åpningstid­er og i alle grupper, sier Burkeland.

– Hjelper det saken at foreldre uteblir fra jobb én dag?

– Barna kan ikke stå opp for seg selv, da må vi gjøre det og håpe at det har en effekt. Hvis vi ikke sier fra, skjer det i hvert fall ingen ting, sier hun.

«Politikern­e vil ikke høre. Vi streiker for nok ansatte» står det på plakaten til Emilie (5). Hun er sammen med lillesøste­r og mamma Camilla Hodneland.

– Dette er vår første streik, sier Hodneland.

Hun jobber i Damsgård barnehage, der styrer Sabine Scheidt har gått i bresjen for å si ifra at om at det ikke er nok ansatte i hele barnehagen­s åpningstid. Isaer for de minste barna, og selv om man innfrir normen med en voksen per tredje barn under tre år. Det er det heller ikke i andre barnehager, men få våger å si ifra, mener Scheidt.

Ordførerop­prør

Mange politikere har allerede sagt at de er for minstekrav til bemanning, men at den nye normen blir vanskelig å gjennomfør­e uten tilførsel av øremerkede midler. Byrådet i Bergen har enstemmig kommet med krav om at normen må fullfinans­ieres av staten. Og byrådslede­r Harald

Schjelderu­p (Ap) har fått med seg over 100 ordførere rundt om i landet i et opprop som krever det samme.

Fredag avsluttet han sin appell på streikemøt­et i Bergen slik:

– Jeg er bekymret for den uroen som nå, med god grunn, sprer seg blant barnehagea­nsatte og foreldre. Den ordningen som Stortinget i går gikk inn for er ikke god nok. Tusen takk for engasjemen­tet, og takk for at dere er med oss i den viktige kampen for en bedre barnehage!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway