Bergens Tidende

Drar fra Sverdrupsu­ksess til Brasil

- JON INGEMUNDSE­N jon.ingemundse­n@aftenblade­t.no ELISABETH SEGLEM

Sjefene i Equinor og Aibel skinte om kapp med solen da boreplattf­ormdekket til Johan Sverdrup-feltet torsdag forlot Haugesund.

– Dette er en stor dag. Prosjektet har gode resultater på kvalitet og sikkerhet og er levert på kost og tid. Aibel har gjort en veldig god jobb, og det er derfor de har de fått jobben med å bygge plattformd­ekket til prosesspla­ttformen for Johan Sverdrup fase to, sier Margareth Øvrum.

Flytter langt bort

Hun er avtroppend­e direktør for teknologi, prosjekter og boring i Equinor. De siste årene har gigantutby­ggingen av Johan Sverdrup-feltet tatt mye av tiden hennes. Nå venter nye oppgaver – i Brasil.

– Tenk at jeg får anledning som 59-åring å få gyve løs på nye, spennende oppgaver. Jeg sier alltid ja til nye utfordring­er og nå skal jeg flytte til Brasil, sier Margareth Øvrum.

Det var i slutten av april at den gang Statoil, nå Equinor, meldte om flere endringer i konsernled­elsen.

Kjempe og suksess

Blant annet ble det kjent at selskapets virksomhet i Brasil er blitt så viktig at det blir et eget forretning­sområde med Margareth Øvrum som direktør.

Suksessfel­tet Johan Sverdrup har kuttet utbyggings­kostnadene med rundt 35 milliarder.

Stortinget godkjente utbygginge­n av kjempefelt­et i 2015, og anslått prislapp var da 124,6 milliarder kroner.

Men i London i februar kunne selskapet fortelle at prisen blir 88 milliarder, en kostnadsre­duksjon på 30 prosent.

For noen uker siden ble det kjent at også prosjektdi­rektør for Johan Sverdrup-utbygginge­n forlater prosjektet.

Kjetel Digre har sagt opp jobben sin i statsoljes­elskapet. Han går til Aker BP.

– Jeg er helt sikker på at prosjektet er i gode hender med Trond Bokn, som overtar etter Digre, sier Margareth Øvrum.

Sparer tid på kjempeløft

Fredag skal «Pioneering Spirit», som er verdens største løftefartø­y, løfte plattformd­ekket på 22.000 tonn om bord og frakte det til Johan Sverdrup-feltet.

– Fartøyet skal løfte tre av fire Johan Sverdrup-plattforme­n. Det blir noen av de største løftene som er gjort med skip i verden, sier pressekont­akt Eskil Eriksen.

Det er kun stigerørep­lattformen av de fire som er satt sammen offshore i enkle moduler. Det skjedde tidligere i vår.

Skrøt av Aibel

– Tidsbespar­elsen er på seks til åtte måneder ved å ferdigstil­le plattformd­ekkene mest mulig på land, ifølge Øvrum og Eriksen.

Før

boreplattf­ormdekket til Johan Sverdrup-feltet forlot Haugesund torsdag holdt Øvrum en tale på verftet. Hun skrøt av leverandør Aibel.

– Jeg skal sitte på gamlehjemm­et om noen år og ha god samvittigh­et for å ha satset på norsk industri, sa Øvrum.

Aibel fikk kontrakten på å bygge dekket til boreplattf­ormen på Johan Sverdrup i februar 2015. Kontrakten har en verdi på åtte milliarder kroner.

 ?? FOTO: MARIT HOMMEDAL, SCANPIX ?? PÅ GAMLEHJEMM­ET: – Jeg skal sitte på gamlehjemm­et om noen år og ha god samvittigh­et for å ha satset på norsk industri, fastslår Margareth Øvrum, avtroppend­e direktør for teknologi, prosjekter og boring i Equinor.
FOTO: MARIT HOMMEDAL, SCANPIX PÅ GAMLEHJEMM­ET: – Jeg skal sitte på gamlehjemm­et om noen år og ha god samvittigh­et for å ha satset på norsk industri, fastslår Margareth Øvrum, avtroppend­e direktør for teknologi, prosjekter og boring i Equinor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway