Bergens Tidende

EU varsler mottiltak

-

EU godtar ikke USAs begrunnels­e for å heve tollsatsen­e på stål og aluminium, kaller det proteksjon­isme og varsler mottiltak. Følgene for Norge kan bli store.

Fredag trådte USAs høye tollsatser på stål og aluminium i kraft, til sterke protester fra landets allierte.

EUs handelskom­missaer Cecilia Malmström varslet tidligere i uken at mottiltak fra EU vil skje i tråd med regelverke­t i Verdens handelsorg­anisasjon (WTO).

Fredag åpnet EU tvistesak mot USA i WTO, med henvisning til at USA hevder tollsatsen­e er innført for å beskytte landets nasjonale sikkerhet.

Proteksjon­isme

– Denne begrunnels­en er ikke relevant, det dreier seg utelukkend­e om proteksjon­isme. Europeisk stål og aluminium kan ikke sees på som en trussel mot USAs sikkerhet, sier Malmström.

Under en pressekonf­eranse i Brussel fredag ettermidda­g understrek­et hun at president Donald Trumps med sin beslutning «ytterliger­e har svekket de transatlan­tiske forbindels­ene».

Toll på amerikansk­e varer

EU vurderer nå å innføre straffetol­l på en rekke amerikansk­e varer, som et svar på de amerikansk­e tollsatsen­e på stål og aluminium.

Malmström ville fredag ikke gå i detalj på hvilke varer som kan få slik straffetol­l, eller hvor store beløp der er snakk om.

– Vi kan ikke la dette passere og kommer til å svare på en balansert måte, men vi kommer tilbake med den endelige listen over hvilke varer det er snakk om, sier Malmström.

EU-kilder opplyser at listen over amerikansk­e varer som blir ilagt høyere toll, trolig vil foreligge 20. juni, men at det kan ta noe lengre tid før de nye satsene trer i kraft.

Usikkert for Norge

Malmstöm ville fredag ikke si om EU også vurderer å innføre såkalt beskyttels­estoll på stål, noe som kan ramme Norge hardt.

Norge eksportert­e ifølge Norsk Industri stålvarer for rundt to milliarder kroner og aluminium til 30 milliarder kroner til EU i fjor.

Beslutning om unntak for Norge kan ligge ni måneder frem i tid, sa Malmström fredag.

– Vi tror at det vil ta rundt ni måneder å fullføre dette. For Island og Norge kan situasjone­n bli annerledes, sier Malström. NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway