Bergens Tidende

Henger opp kors i alle offentlige bygg

- ERIK JENSEN erik.jensen@pol.dk

Fredag fikk den tyske delstaten Bayern korsets tegn på alle offentlige bygg. Tiltaket har ikke ført til stor begeistrin­g, og selv kirkene tviler på hva hensikten er.

I den store, sørlige tyske delstaten er det hengt opp godt synlige kors i alle offentlige bygg, selv om kirken ikke er enig i avgjørelse­n.

– Det beste man kan si om det er at det legger opp til en god diskusjon om kirkens og korsets rolle i det moderne samfunnet. Og det vil bli debatt, sier en fremtreden­de medarbeide­r i ledelsen av den katolske kirken i Tyskland.

«Historisk preg»

På oppfordrin­g fra Bayerns nye delstatsmi­nister, Marcus Söder, vedtok delstatens regjering påbudet i vår. Ettersom den tyske grunnloven forhindrer at stat og delstater er fortalere for en bestemt religion, har Marcus Söder bevisst ikke argumenter­t for den nye loven som et kristent initiativ.

Ifølge delstatsmi­nisteren dreier det seg om «et uttrykk for Bayerns historiske og kulturelle preg», og for «vår bayerske identitet og levemåte», skrev han i presentasj­onen av loven.

I Bayern har de fleste trukket på skuldrene av loven, men mange andre steder i Tyskland har loven møtt motstand. Ifølge meningsmål­inger stiller 64 prosent av tyskerne seg – på landsbasis – imot oppføringe­n av korsene, mens 56 prosent av Bayerns befolkning til gjengjeld er tilhengere av ordningen.

– Det fremmer offentlig splittelse, uro og motvilje. Man forstår ikke korsets verdi om man kun ser det som et kulturelt symbol, sa kardinalen for den katolske kirken, Richard Marx, til Süddeutsch­e Zeitung i forrige uke.

Symbolpoli­tikk

Den katolske kirken og flere andre kristne trossamfun­n frykter at korsene vil ramme andre trosretnin­ger. Og den politiske opposisjon­en i Bayern hevder at oppføringe­n av korsene er ren symbolpoli­tikk i forkant av høstens valg i delstaten.

Her frykter Marcus Söders parti, CSU, som har regjert Bayern alene siden 1966 – med unntak av fire år med samarbeid med det liberale FDP – en enda større tilbakegan­g enn de hadde ved parlaments­valget i september i fjor, da det høyrenasjo­nalistiske Alternativ­e für Deutschlan­d stormet frem i Bayern.

– Jeg legger ikke selv skjul på min kristne tro. Men når herr Söder baerer sin tro på en sølvtaller­ken foran seg, som et mantra i en valgkamp, er det grunn til å rope varsku, har Markus Rinderspac­her sag. Han er formann for sosialdemo­kratene i Bayerns delstatspa­rlament.

Privatsak

I Tyskland er religion en privatsak – også i Bayern, som er delstaten med nest størst prosentand­el av katolikker (kun overgått av Saarland). Men med oppføringe­n av kors på alle offentlige bygg har religiøse symboler nok en gang blitt en del av det politiske våpenarsen­alet, i likhet med muslimske burkaer og slør.

I såkalte «nøytrale bygg», som skoler og rettssaler, har man imidlertid lagt til rette for at korsene kan tas ned igjen om kun én person ønsker det. Det er imidlertid et ønske som så langt ikke har blitt fremsatt i Bayern.

 ??  ?? TYSKLAND: I såkalte «nøytrale bygg», som skoler og rettssaler, har tyskerne lagt til rette for at korsene kan tas ned igjen om kun én person ønsker det.
TYSKLAND: I såkalte «nøytrale bygg», som skoler og rettssaler, har tyskerne lagt til rette for at korsene kan tas ned igjen om kun én person ønsker det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway