Bergens Tidende

Det neste rittet kan avgjøre Eikings Tour de France-skjebne

- MAGNUS WIKAN magnus.wikan@bt.no foto BJØRN ERIK LARSEN

– Jeg må vise at jeg er god nok, sier Odd Christian Eiking. Askøyvaeri­ngen kan bli første hordalendi­ng til å sykle verdens mest kjente sykkelritt.

Han har det travelt når han først er hjemme. Etter flere uker med sykkelritt på kontinente­t, har Odd Christian Eiking (23) mye å gjøre på de tre dagene han har tilgjengel­ig før han drar sørover igjen.

Og innimellom signering av lånepapire­r og andre gjøremål, må han også finne tid til å samle overskudd. For når han i dag drar til Frankrike for å kjøre sykkelritt igjen, er han avhengig av å prestere på et høyt nivå.

Etapperitt­et Critérium Dauphiné kan nemlig avgjøre hvorvidt askøyvaeri­ngen får stille til start i Tour de France eller ikke.

–Jeg må vise at jeg er god nok i Dauphiné. Jeg må henge med på de hardeste etappene og unngå å havne i en av de gruppene som må slippe feltet tidlig, sier Eiking.

Anser sjansene for gode

Ingen i det belgiske laget han sykler for, Wanty-Groupe Gobert, har foreløpig fått en endelig bekreftels­e på om de får delta i årets viktigste sykkelritt, men ti ryttere er tatt ut i en bruttotrop­p og følgelig fått signaler om at de er meget aktuelle. Eiking er blant dem.

Tidligere denne uken var store deler av den gruppen samlet i Belgia og Frankrike for å trene på lagtempo og for å rekognoser­e en av etappene.

Bare åtte av de ti rytterne får kjøre årets største etapperitt, og Wanty-ledelsen har trolig gjort seg opp en mening om hvem det bør vaere. Critérium Dauphiné blir en pekepinn på om rytterne er i form.

– Jeg ser på Tour de Francesjan­sene mine som gode. Hvis jeg ikke blir tatt ut der, så skjønner jeg ikke noen ting. Men man kan jo aldri vite, for jeg har ikke hørt noe konkret. Jeg får bare høre det indirekte hele tiden, sier Eiking, som forholder seg ganske avslappet til uttaket.

– Vet hva jeg er god for

Allerede da han signerte for Wanty i fjor sommer, fikk han de første signalene om at han var aktuell for Tour de Francedelt­akelse.

Signalene ble tydeligere da han fikk rittprogra­mmet for våren, der det prestisjet­unge rittet sto oppført som vårsesonge­ns siste ritt – gitt at askøyvaeri­ngen hadde vist form tidligere på året.

Men etter å ha fått en pangstart på sesongen, med annenplass i GP La Marseillai­se og åttendepla­ss sammenlagt i Tour of Oman, har han slitt med sykdom. Først de siste ukene har 23-åringen vaert tilbake for fullt.

– Er du mer bekymret for Tour de France-plassen nå enn før du ble syk?

–Nei da, jeg vet hva jeg er god for og laget vet det samme. Klaffer alt på en etappe i Tour de France, så kan jeg kjempe om seieren. Det er det ikke så mange andre i laget som kan, sier Eiking.

Barndomsdr­ømmen

– Hva vil en deltakelse i Tour de France bety for deg?

– Jeg skal ikke lyge, Tour de France betyr alt. I sykkelspor­ten er det den aller største begivenhet­en, så det er nok det største jeg kan vaere med på. Å få vaere med nå ville betydd ekstremt mye, sier Eiking, som har fulgt sykkelritt­et på TV hver sommer siden han var barn.

– De fleste forbinder jo sykling med Tour de France, og det har jeg gjort også. Å få vaere med ville vaert en drøm, fortsetter han

Om den drømmen skal gå i oppfyllels­e, er han avhengig av å prestere i Critérium Dauphiné. Selv anslår tannlegesø­nnen at han bør vaere blant de 50 beste på fjelletapp­ene, dersom prestasjon­en skal kunne kalles godkjent.

– Hvordan skal du finne tilbake til formen du hadde før sykdommen?

– Det er egentlig ganske enkelt. Jeg må ha noen harde gjennomkjø­ringer og få nok hvile, og det har jeg fortsatt god til å gjøre, sier Eiking.

PS: I tillegg til Critérium Dauphiné kan Eiking også ende opp med å sykle det korte etapperitt­et La Route d’Occitanie før Tour de France, fordi lagledelse­n mener han trenger et ekstra ritt i beina. Han kommer uansett til å stå over NM i Sandefjord.

 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY ?? PROFIL I VM: Odd Christian Eiking satt i brudd like før finalen i sykkelVM. For den offensive kjøringen ble han belønnet med en oransje laksetrøye.
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY PROFIL I VM: Odd Christian Eiking satt i brudd like før finalen i sykkelVM. For den offensive kjøringen ble han belønnet med en oransje laksetrøye.
 ??  ?? HJEMME BEST: Odd Christian Eiking har tilbrakt mer tid i Bergen og på Askøy i år enn han har gjort på lenge.
HJEMME BEST: Odd Christian Eiking har tilbrakt mer tid i Bergen og på Askøy i år enn han har gjort på lenge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway