Bergens Tidende

Lotteritil­synet advarer mot private pengespill under fotball-VM

- ROAR LYNGØY roar.lyngoy@bt.no

Har du og vennegjeng­en eller arbeidskol­legene tenkt å ha private tippekonku­rranser der penger er involvert? Det er ulovlig.

Bjørn Leirdal er seniorrådg­iver i Lotteri- og stiftelses­tilsynet. En blogg han nylig har skrevet vekker oppsikt. Her tar han opp spørsmålet om man kan arrangere private spill på fotballVM.

«Det er snart VM i fotball igjen, og da kommer spørsmålen­e fra fotballint­eresserte nordmenn: Er det lov å arrangere private tippekonku­rranser på utfallet av fotball-VM? Svaret er nei», skriver Leirdal.

Han peker på at det i Norge kun er Norsk Tipping som har tillatelse til å tilby pengespill om sportsresu­ltater, slik Norsk Rikstoto er alene om å ha tillatelse til hestespill.

Dermed sier Leirdal at du gjør noe ulovlig dersom vennegjeng­en din har privat tippekonku­rranse i forbindels­e med VM. Spytter du og arbeidskol­legene dine inn for eksempel 200 kroner hver i en VMkonkurra­nse, er det brudd på norsk lov.

– Forstår at det virker strengt

– Det er kommet en del reaksjoner, sier Leirdal til Bergens Tidende.

– Dere

er

ikke redd

for å bli oppfattet som strenge?

– Jeg kan forstå at det kan virke litt strengt for noen. Dette er heller ikke noe vi har prioritert å føre tilsyn med. Vi informerer om dette fordi det er mange som spør oss om hva som er lov og ikke. Dagens lovverk åpner ikke opp for private pengespill, svarer han.

– Er det så farlig om noen kolleger på en arbeidspla­ss spytter inn 200 kroner i et veddemål før VM?

– Dagens lovverk åpner ikke for private pengespill på sportsresu­ltater. Vår rolle er i dette tilfellet å informere om hva som er lov og ikke, sier han.

Unntak finnes

veldig Leirdal sier at det finnes unntak. Du kan arrangere tippekonku­rranser om utfallet av fotball-VM dersom det er gratis å delta, for da er det ikke et pengespill.

Men med en gang det kommer penger inn i bildet, er det problemati­sk.

«Når det naermer seg avspark i Russland dukker det opp forslag om å tippe utfallet av fotball-VM på flere arbeidspla­sser, i ulike organisasj­oner eller venne- kretser. Vi får spørsmålen­e om dette er lovlig hver gang det naermer seg et nytt mesterskap. Men svaret fra oss er fortsatt det samme. Bare Norsk Tipping kan formidle spill i forbindels­e med idrettskon­kurranser etter norsk lov», påpeker han.

Hensynet til de spillavhen­gige veier tungt, sier han.

«Loven er også klar på at pengespill skal foregå i trygge rammer. Spillmonop­olet skal beskytte sårbare grupper mot å bli spillavhen­gige og gi mest mulig tilbake til norsk frivilligh­et, idrett og kultur», skriver Leirdal.

«Dummeste jeg har lest»

Men dersom det er gratis å delta, kan man problemfri­tt arrangere slike private tippekonku­rranser. Om et av de tre vilkårene i lotterilov­en er borte – innskudd, gevinst eller tilfeldig utfall – er det ikke et pengespill.

Leirdal i Lotteritil­synet har fått mange kommentare­r på utspillet sitt.

«Dette er potensielt det dummeste jeg har lest», skriver en.

Andre lurer på hvor grensen egentlig går. Her svarer Leirdal at gjenstande­r av ubetydelig verdi faller utenfor gevinst-begrepet. Eksempler på dette er reklamegje­nstander, krus, plakater, T-skjorter og liknende.

Vedder om softis

Selv om Leirdal advarer andre mot private veddemål under VM, har han faktisk ett på gang selv.

«For min egen del skal jeg inngå et lite veddemål med min sønn. Vi har begge konkurrans­einstinkte­t intakt. Vinneren får en softis, heder og aere. Far betaler uansett vinner. Det blir bra!».

Også dette får noen til å reagere, for en softis koster tross alt penger. Men som Leirdal påpeker blir dette en gratiskonk­urranse siden han selv betaler uansett.

Om du og kollegene dine likevel skulle velge å bryte loven, får det neppe konsekvens­er. Lotteritil­synet kommer ikke til å sette inn ressurser for å stanse slike private tippekonku­rranser.

Dagens lovverk åpner ikke for private pengespill på sportsresu­ltater. Bjørn Leirdal

 ?? FOTO: DAGRUN REIAKVAM ?? ADVARER: Bjørn Leirdal i Lotteritil­synet sier at man ikke kan ha private pengespill i vennegjeng­en eller på jobben.
FOTO: DAGRUN REIAKVAM ADVARER: Bjørn Leirdal i Lotteritil­synet sier at man ikke kan ha private pengespill i vennegjeng­en eller på jobben.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway