Bergens Tidende

Buekorpsen­e bør tenke nytt

- JENS LORENTZEN

Bergen

Og mens man gikk der og trommet de kjaere gamle marsjene i samhandlin­g og i takt med venner fra mitt korps, Draeggens Buekorps, så fikk jeg samtidig en vemodig smerte i brystet. For i gleden over denne massive massemønst­ringen snek det seg inn mørke tanker om at dette var for vakkert til at det kunne vare. Jeg trøstet meg med at buekorpsen­e har vist en evne til å overleve i mer en 160 år, og mørke skyer i horisonten var vanskelig å se denne vakre mai dagen.

MEN SIDEN DETTE angår en hel by, og siden det er en del av Bergens glødende patriotism­e, tillater jeg med utgangspun­kt i Draeggens Buekorps å komme med noen forslag til nytenkning. La meg begynne med lørdagen, som er korpsets eksersisda­g. Det er et faktum at mange foreldre vegrer seg for å sende sine barn i korpset fordi de prioritere­r hyttelivet i helgene utover våren. Dersom man endret eksersisda­gen til fredag fra klokken 17 til 19, ville det vaere lettere å plukke opp sine unge poder, og deretter reise til hytten. Store dager som Fellesutma­rsj og annet kunne fremdeles bli gjennomfør­t om lørdagen.

Når det gjelder sportslige aktivitete­r, er det fotball og friidrett som gjelder i dag. Nye aktivitete­r som klatring i Lehmkuhlha­llen, pistolskyt­ing på Bergenhus eller kanopadlin­g i et naerliggen­de vann kunne vaere med å gi større variasjon. Naturalism­en med tindebesti­geren Emanuel Mohn (1842 – 1891) i spissen, var ett av utgangspun­ktene for dannelsen av Draeggens Buekorps. Eksersis og samhandlin­g er nyttig for den enkeltes motorikk. Det samme er klatring i fjell.

FOR Å UTFORDRE den enkelte buekorpsgu­tts evne til å opptre, kunne det også fremføres historiske spill med Bergenhus som kulisse. Her kunne det gås helt tilbake til stridighet­ene mellom Baglerne og Birkebeine­rne, der buekorpsgu­ttene under kyndig ledelse av sine offiserer, fremførte historiske konfrontas­joner som ville øke forståelse­n av byens historie.

Den kjente filosofen Edmund Bruke (1729 – 1797) var opptatt av å forandre samfunnsst­rukturer for å bevare verdiene i samfunnet. Av og til er det nødvendig å tenke litt nytt for å bevare verdifulle tradisjone­r. Tilbudene til de unge er i dag mange. Å heve prestisjen til buekorpsen­e kan bare gjøres med nytenkning.

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? FORSLAG: Innsendere­n foreslår å flytte de faste øvingene ut av helgene, siden mange er bortreist da. Bildet ble tatt på Buekorpsen­es dag 26. mai.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE FORSLAG: Innsendere­n foreslår å flytte de faste øvingene ut av helgene, siden mange er bortreist da. Bildet ble tatt på Buekorpsen­es dag 26. mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway