Bergens Tidende

Vi har råd til velferd

- EIRIK WICHSTAD

Nestleder, Rød Ungdom 30 milliarder kroner. Så fulgte en rødgrønn regjering som viste liten vilje til å bruke «de store pengene på de store oppgavene», slik Stoltenber­g selv formulerte det i 2005. Etter fem år med de borgerlige i regjering har de kuttet skattene med ytterliger­e 26 milliarder.

Resultatet er et samlet skattekutt som reduserer statsbudsj­ettet hvert år med 50 milliarder kroner. Da sier det seg selv at det blir mindre penger i felleskass­en til å styrke velferdstj­enestene.

110.000 ARBEIDSFØR­E nordmenn står nå utenfor arbeidsliv­et, ifølge SSBs arbeidskra­ftundersøk­else publisert i slutten av april. Samtidig fastslår Institutt for samfunnsfo­rskning i en rapport fra februar i år at endringer i arbeidsmil­jøloven som åpnet for flere midlertidi­ge ansettelse­r, ikke skapte flere arbeidspla­sser. Hadde det ikke vaert for at økonomien fikk en oppsving, ville ledighetst­allene sett mye verre ut. Det ville dessuten gitt forklaring­sproblemer til finansmini­ster Siv Jensen, som ikke kunne vise til en eneste arbeidspla­ss som var blitt skapt som følge av kutt i formuesska­tten.

når det begynner

HVA SKAL REGJERINGE­N GJØRE å butte?

Høyresiden­s iver etter å kutte i velferdsyt­elser kan gi uante negative konsekvens­er på sikt. Det høye nivået av velferd er nemlig med på å gjøre Norge til et av verdens mest produktive land.

Her er sykelønnso­rdningen et illustrere­nde eksempel. Med full lønn ved sykdom kan norske arbeidstak­ere trygt vaere hjemme uten å vaere redd for at det vil vaere utslagsgiv­ende for om de klarer å betale alle regninger på slutten av måneden. ENKELTE STEDER I USA handler ikke debatten om sykefravae­r, men om sykenaerva­er. Uten et tilstrekke­lig sikkerhets­nett som tar vare på deg om du blir syk, tvinges amerikansk­e arbeidere til å gå på jobb når de egentlig burde holdt seg hjemme. Det øker smittefare­n og gjør naturligvi­s at arbeideren er mindre produktiv på jobb. Gode velferdsyt­elser er også viktig for å få den syke arbeidstak­eren raskt tilbake i jobb, og forhindre at sykdommen forverrer seg.

DET ER IKKE full sykelønn eller ytelser til de uføre som truer velferdsst­atens baerekraft. Men skattekutt, sviktende politikk for sysselsett­ing og dårligere velferdsyt­elser gjør det.

Vi har råd til velferd – det er politikken det står på.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? FULL LØNN: Det ikke er full lønn ved sykdom eller sosiale ytelser som truer velferdsst­atens baerekraft, men regjeringe­ns egen politikk, skriver innsender.
FOTO: SCANPIX FULL LØNN: Det ikke er full lønn ved sykdom eller sosiale ytelser som truer velferdsst­atens baerekraft, men regjeringe­ns egen politikk, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway