Bergens Tidende

– Det Bufetat gjør er urovekkend­e

I mai ble en barneverns­institusjo­n i Bergen lagt ned og en annen midlertidi­g stengt. Nå må Bufetat kjøpe behandling­splasser i private institusjo­ner.

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no foto GEIR MARTIN STRANDE

Etter årevis med høyt sykefravae­r, flere midlertidi­ge driftsstan­ser på grunn av uforsvarli­g drift og stor gjennomtre­kk av ledere, valgte Bufetat i mai å stenge Bergen ungdomssen­ter (BUS) for godt.

Samme dag ble også Vestlundve­ien ungdomssen­ter midlertidi­g stengt, etter at flere kritikkver­dige forhold ble avdekket.

Tre uker etter driftsstan­sen sitter fremdeles en mindreårig gutt på Vestlundve­ien i påvente av et nytt tilbud.

– Vi greide ikke å få til en stabil drift. Det beklager vi, sa regiondire­ktør for Barne-, ungdomsog familieeta­ten (Bufetat), region vest, Øistein Søvik i en pressemeld­ingen etter nedleggels­en.

Ni nedlagte plasser

eBåde Vestlundve­ien og BUS er barneverns­institusjo­ner for ungdommer med svaert krevende og alvorlige atferdsvan­sker – såkalte «atferd høy»-plasser.

De to institusjo­nene skulle til sammen hatt syv slike nasjonale plasser.

Dagen BUS ble nedlagt møttes regionlede­lsen og de tillitsval­gte for å diskutere statusen til barneverns­institusjo­nene.

På møtet flagget de tillitsval­gte bekymring for hvordan regionlede­lsen ville løse mangelen på behandling­splasser.

På møtet sa Bufetat seg enig i at mangelen på behandling­splasser er et problem, og at det skal igangsette­s en anbudspros­ess for å etablere private plasser på nasjonalt nivå. Men Bufetat har et nasjonalt mål om at slike behandling­splasser primaert skal vaere løst i egen regi.

«I henhold til plan, skulle Bufetat hatt ni «atferd høy»plasser i egen regi, men dette har ikke latt seg løse i praksis», står det i møterefera­tet.

– Våre ungdommer

Oddny Miljeteig (SV), leder for helse- og sosialkomi­teen i Bergen bystyre, reagerer på den siste tidens kaos rundt de to barneverns­institusjo­nene i Bergen.

– Dette syns jeg er helt fortvilend­e. Disse behandling­splassene skulle vaert faste, forutsigba­re og trygge. Å sette disse ut på anbud er i verste fall å sette enkeltungd­ommer ut på anbud.

Miljeteig understrek­er at det kan vaere et etisk dilemma.

– Dette er våre ungdommer – og det skulle ikke mangle på kompetanse i Bufetat – så for meg er det et mysterium at Bufetat har mislyktes med disse institusjo­nene i en årrekke. Barn i barneverne­t er sårbare og skal slippe å bli utsatt for slik uforutsigb­arhet.

Stor mangel på plasser

Det er i dag stor nasjonal mangel på statlige og private «atferdhøy»-plasser. Også Bufetat region vest har over tid ikke hatt nok behandling­splasser for denne målgruppen.

Ledelsen i Bufetat, region vest, ønsker ikke å stille til intervju, og svarer kun på e-post.

– Antall henvendels­er om plassering fra kommunene har økt. Dessuten skulle BUS egentlig hatt fem plasser, men har kun i korte perioder hatt mulighet til å ha så mange ungdommer inne, skriver regiondire­ktør Øistein Søvik.

– For at region vest skal kunne ivareta bistandspl­ikten vår overfor kommunene må vi i alle fall i en overgangsp­eriode kjøpe slike

 ??  ?? Øistein Søvik
Øistein Søvik

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway