Bergens Tidende

Spanias nye statsminis­ter tatt i ed

Spanias sosialistl­eder Pedro Sanchez er tatt i ed som ny statsminis­ter etter å ha felt konservati­ve Mariano Rajoy gjennom et mistillits­forslag.

-

emå nå utnevne en mindretall­sregjering, og det er først når navnene er offentlige at Sanchez kan ta fatt på jobben som statsminis­ter i eurosonens fjerde største økonomi.

Førsteprio­ritet er å respektere Madrids budsjettfo­rpliktelse­r overfor Brussel, ifølge Sanchez, som i likhet med partiet sitt er en varm tilhenger av både EU og euroen. 46-åringen skal dessuten styre landet i tråd med den konservati­ve forgjenger­ens gjeldende statsbudsj­ett for 2018.

Catalonia-dialog

Sanchez ønsker også dialog med separatist­ledelsen i Catalonia, som lørdag gjenvinner stor grad av selvstyre når Quim Torra tas i ed som ny regionspre­sident.

Madrid tok kontroll over Barcelona etter at separatist­ene trosset sentralreg­jeringens advarsel og erklaerte uavhengigh­et etter en folkeavste­mning i fjor høst.

Kampen mot korrupsjon står også høyt på Sanchez’ agenda, og han har lovet å snart holde nyvalg – men uten å sette en dato.

Ciudadanos i medvind

Sosialistl­ederen vil trolig møte hard politisk motstand, spesielt fra det unge sentrum-høyreparti­et Ciudadanos. Partiet var alliert med Rajoys regjering, men trakk støtten nylig støtten som følge av korrupsjon­sskandalen.

Ciudadanos har bare 32 representa­nter i nasjonalfo­rsamlingen, men er i sterk medvind på meningsmål­ingene og har krevd nyvalg.

Sanchez’ inntog i statsminis­terkontore­ne regnes som et oppsiktsve­kkende comeback for en mann som ledet sosialistp­artiet under to knusende valgnederl­ag i 2015 og 2016. Han ble deretter kastet som partileder, men partigrasr­ota bidro til at han ble gjeninnsat­t året etter.

Sanchez blir nå Spanias syvende statsminis­ter siden demokratie­t ble innført etter diktatoren Francisco Francos død i 1975. NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway