Bergens Tidende

Italiensk uro kan utløse ny finanskris­e i Europa

- ERIK JENSEN erik.jensen@pol.dk

Markedene reagerer negativt på italiensk populisme og problemene med å danne ny regjering i Italia. Valgvinner­ne i Femstjerne­rsbevegels­en og Lega øker i popularite­t.

Mens økonomen Carlo Cottarelli jobber optimistis­k med å danne en ny, midlertidi­g regjering i Italia, er ikke markedene like optimistis­ke. Her kan man spore en angst for en ny finanskris­e som følge av den italienske uroen.

De eneste som ser ut til å profittere på den usikre situasjone­n i landet er Femstjerne­rsbevegels­en og Lega – de to partiene som søndag måtte gi tapt i sitt forsøk på å danne regjering. De to partiene fosser frem i meningsmål­ingene etter at Italias president, Sergio Mattarella, avviste regjerings­forslaget de la frem.

Grunnen til at presidente­n avviste regjerings­forslaget var i all hovedsak partienes ønske om å utnevne den sterkt eurokritis­ke Paolo Savona som finansmini­ster.

Etter et møte hos presidente­n onsdag kunne Carlo Cottarelli melde at han ser positivt på muligheten­e for å lykkes med å danne en midlertidi­g regjering i løpet av denne uken.

– Det har oppstått nye muligheter for fødselen av en politisk regjering. Omstendigh­etene, også uroen på finansmark­edene, har imidlertid overbevist meg om at det er byest å vente på ytterliger­e muligheter, sa Cottarelli til italienske medier.

– Farligere enn Hellas

Samtidig hamrer økonomer og politikere over hele Europa og i USA på alarmklokk­ene. De er redde for at den italienske krisen vil ramme markedene og føre til en ny finanskris­e.

– Italia er langt farligere enn den greske krisen, sier økonomihis­torikeren Harold James fra Princeton University til tyske Spiegel Online. Harold James advarer om at et gjennomgri­pende sjokk på markedet utløst av EUs fjerde største økonomi vil kunne legge hele EUs valutasama­rbeid i grus.

Også lederen av Det tyske institutt for økonomisk forskning (DiW), Marcel Fratzscher, advarer mot å ta for lett på problemene i Italia. – Om Italia kommer for naert en økonomisk kollaps, vil det vaere for stort til å kunne reddes. Da vil det se veldig dystert ut for Europa, sier Fratzscher til tyske medier.

I en tale i Paris advarte den fremtreden­de og politisk engasjerte ungarsk-amerikansk­e finansmann­en George Soros om en «alvorlig finanskris­e» som kan true Den europeiske unionen.

– Vi kan vaere på vei mot enda en stor finanskris­e. Alt som kunne gå galt har gått galt, sa Soros, og nevnte flyktningk­risen og de italienske sparetilta­kene, som etter hans mening har gitt populisten­e valgseiere­n i Italia.

Øker i popularite­t

I Italia viste nye meningsmål­inger onsdag at de to partiene som ble forhindret i å danne regjering – Femstjerne­rsbevegels­en og Lega – fortsetter med å erobre nye tilhengere. I to forskjelli­ge meningsmål­inger lå Lega henholdsvi­s åtte og ti prosentpoe­ng over de 17 prosentene som partiet fikk ved valget 4. mars. I målingene lå Femstjerne­rsbevegels­en an til 32,6 prosent av de italienske velgernes stemmer.

Om meningsmål­ingene holder vann betyr det altså at de to partiene har et solid flertall å støtte seg på. Partiene har meldt om at det vil bli avholdt fredelige demonstras­joner mot blokaden av deres felles regjerings­forslag på lørdag. Partiene nekter å anerkjenne Carlo Cottarelli som leder av en midlertidi­g regjering, og deres motstand kan utløse nyvalg allerede i juli.

Aksjemarke­dene i Europa og USA opplevde fallende priser tirsdag og onsdag som følge av mangelen på stabilitet i eurosonen. I markedene forsterkes det italienske problemet av problemer i andre land. I både Portugal og Spania øker renten.

Spanias statsminis­ter Mariano Rajoy må dessuten forsøke å overleve et mistillits­forslag i parlamente­t fredag. Rajoy og hans parti, PP, er involvert i en stor korrupsjon­ssak som har ført til at sosialistp­artiet krever et mistillits­forslag. I tillegg kommer valutakris­en i Tyrkia. Kursen på tyrkiske lira har falt drastisk i de siste ukene.

Det er ingen umiddelbar sammenheng med problemene i de søreuropei­ske EU-landene, men eksperter mener at de er uttrykk for den samme tendensen: Kapitalen unnviker enhver risiko. Og som Süddeutsch­e Zeitung skrev onsdag: «En av de største risikoene er populisme – land som allerede er svekket må betale en høy pris for populistis­ke tendenser», mener avisen.

Ifølge nyhetsbyrå­et Reuters er det ingen utsikt til at Den europeiske sentralban­ken vil blande seg i den italienske krisen før man ser tegn på overopphet­ing og stress i den italienske banksektor­en.

 ?? FOTO: TONY GENTILE, REUTERS ?? OPTIMIST: Etter et møte hos presidente­n onsdag kunne Carlo Cottarelli melde at han ser positivt på muligheten­e for å lykkes med å danne en midlertidi­g regjering i løpet av denne uken.
FOTO: TONY GENTILE, REUTERS OPTIMIST: Etter et møte hos presidente­n onsdag kunne Carlo Cottarelli melde at han ser positivt på muligheten­e for å lykkes med å danne en midlertidi­g regjering i løpet av denne uken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway