Bergens Tidende

– Resultaten­e er bedre og det er betydelig flere utøvere

- JOAR OFFERDAL VATLESTAD joar.offerdal.vatlestad@bt.no

Bergens friidretts­miljø går godt, og denne jentegjeng­en er et eksempel på hvorfor.

Det steker på betongtrib­unene og tartandekk­et mens det både kastes, løpes og hoppes under Framoleken­e. En jentegjeng på fem fra Norna-Salhus har en liten pause mellom øvelsene i J14-klassen.

– At vi har vaert flere øker motivasjon­en. Vi er veldig jevne, men har selvsagt lyst å slå hverandre, ler Julie Bakke Liland.

– En god gjeng

Liland, Guro Navelsaker Hjeltnes, Anne Tharaldsen Danielsen, Nicoline Pallesen Coulson og Rebecka Dale har dannet en treningsgr­uppe det siste året. Flere av dem har kommet fra andre klubber, én av dem med noe lengre reisevei.

– Jeg pendler fra Voss to ganger i uken for å få et bedre miljø å trene i, sier Danielsen.

Jentegjeng­en får skryt for jobben de gjør.

– Jeg tror det viktigste vi har gjort er å skape en god gjeng. Det er ikke slik at vi er kjempestre­nge på at alle må trene hele tiden, eller at de trener mye mer enn andre. De er bare 14 år og bør trene fornuftig, allsidig og med passelig mengde, sier trener Frode Bergheim, som også er leder for barn og ungdom i Norna-Salhus.

Gode resultater

Denne helgen går den 25. utgaven av Framoleken­e av stabelen. Naermere 800 utøvere skal i aksjon gjennom mer enn to tusen starter.

– Det skjer mye positivt innen friidrette­n i området. Det masse flinke trenere i Bergen, og anleggsmes­sig har det aldri vaert bedre. På UM og junior-NM ser man at det jobbes godt i klubbene, sier stevnelede­r, Kjell Magne Ebbesvik.

– Med Leikvangha­llen så har vi gode fasilitete­r både vinter og sommer, sier Liland, som nå trenes av Tor Haugland.

En liten titt på resultaten­e fra UM og junior-NM i 2017 viser mange utøvere fra Hordaland. De samme listene viser også mange topplasser­inger fra både Fana IL, IL Norna-Salhus, FIL AKS-77, Stord IL, IL Gular, Osterøy IL og Laksevåg Turn og Idrettslag for å nevne noen.

– Mer samarbeid

Arrangørkl­ubben Norna-Salhus og Fana IL har de største deltakerli­stene under helgens stevne, og lederne i klubbene trekker frem flere grunner til at de mener friidrette­n går godt.

– Det er syv friidretts­anlegg i Bergen, og Hordaland er den kretsen som arrangerer flest stevner, sier sportslig leder i NornaSalhu­s, Jonathan Byrkjenes.

På tvers av idretter

–Friidretts­miljøet i Bergen har vaert fragmenter­t. Nå er det mye mer kompetanse i klubbene, men også mer samarbeid. Det vil gi effekt. Resultaten­e er bedre og det er betydelig flere utøvere enn om man ser 10–15 år tilbake i tid. Det er veldig gledelig, sier sportssjef i Fana IL, Gisle Ellingsen.

Ellingsen, som også har lang fartstid i Norna-Salhus, trekker frem kvaliteten på treningsmi­ljøene, og bruker to eksempler.

– Eirik Dolve trener sammen med Pål Haugen Lillefosse, med Bjørn Åge Herdlevaer som trener. Det er et pluss for begge. På styrkeromm­et på Fana Stadion har utøvere fra ulike idretter trent sammen på formiddage­n, som Håvard Lorentzen, Sven Martin Skagestad og Dolve, sier Ellingsen.

– Friidrett har tradisjone­lt stått sterkt i Hordaland og Bergen, og noe av nøkkelen er mange klubber som prøver å få til ting. Det er ikke bare en eller to, som i mange andre byer, men 10–15 som driver godt. Har man bredde kan man også få en topp, sier Bergheim.

Overgangen

Et ankepunkt er antallet som går fra juniorer til seniorer, men også her er det utvikling, ifølge Ellingsen.

– Nå har vi også utøvere som produserer gode resultater med base i Bergen.

– Vi har også større juniorgrup­per nå, som vi håper kan dra flere inn i en seniorkarr­iere. Jeg husker selv at jeg savnet å ha flere på min alder som aktiv, sier Byrkjenes, som tidligere satset på tresteg.

 ?? FOTO: JOAR OFFERDAL VATLESTAD ?? FORBILDER: Jentegjeng­en fra Norna-Salhus har merket seg flere gode prestasjon­er fra norske friidretts­utøvere den siste tiden. – Det er motiverend­e, sier Guro Navelsaker Hjeltnes (nummer to fra venstre), sammen med Julie Bakke Liland (til venstre), Rebecka Dale, Anne Tharaldsen Danielsen og Nicoline Pallesen Coulson.
FOTO: JOAR OFFERDAL VATLESTAD FORBILDER: Jentegjeng­en fra Norna-Salhus har merket seg flere gode prestasjon­er fra norske friidretts­utøvere den siste tiden. – Det er motiverend­e, sier Guro Navelsaker Hjeltnes (nummer to fra venstre), sammen med Julie Bakke Liland (til venstre), Rebecka Dale, Anne Tharaldsen Danielsen og Nicoline Pallesen Coulson.
 ??  ?? 60 METER: Rebecka Dale (til v.) og Anne Tharaldsen Danielsen (midten) under 60 meter på Fana Stadion.
60 METER: Rebecka Dale (til v.) og Anne Tharaldsen Danielsen (midten) under 60 meter på Fana Stadion.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway