Bergens Tidende

Du har rett til å vaere deg selv

- PETER CHRISTIAN FRØLICH HELGE YTTERØY L’ORANGE

Stortingsr­epresentan­t (H)

Leder, Åpne Høyre

VI VIL HA ET SAMFUNN der alle kan utforske og nå sitt fulle potensial. Mangfoldet vi skaper når vi har respekt for at alle får vaere seg selv og elske hvem man vil, er en styrke for samfunnet vårt.

Negativ sosial kontroll hindrer mennesker fra å kunne leve fritt slik de egentlig er. Både Fatima og Ole kan bli utsatt for negativ sosial kontroll fra foreldre, vennekrets, familie, på arbeidspla­ssen eller skole, i foreninger og trossamfun­n.

KJENTE STEMMER i samfunnsde­batten lever i frykt med drapstrusl­er og voldsalarm. De kjente er likevel tryggest, andre må stå alene. Unge med innvandrer­bakgrunn som presses inn i tvangsekte­skap. Unge kvinner og skeive som opplever hatkrimina­litet, aeres-ukultur og minoritets­stress fra religiøse miljøer.

Både bedehus og moskeer forteller mange homofile, lesbiske, bifile og transperso­ner at det er syndig å vaere seg selv. Det er vanskelig å få jobb når du ikke passer inn i normen. Petter kommer fortsatt på jobbinterv­ju før Ali. Unge jenter presses hjemmefra til såkalt dydighet, mister retten til å bestemme over egen kropp og seksualite­t. Gutter og jenter må undertrykk­e følelsene sine av frykt for å miste familie og venner om de er aerlige. Mange tror det er en selvfølge å komme ut av skapet, men for en del er det fortsatt utenkelig og umulig. I SKOLEGÅRDE­NE er «jaevla homo», «jøde», «neger», «pakkis» eller «du er for norsk» banneord man kan høre. Det sies også på sosiale medier og i kommentarf­eltene – og bak folks rygg.

Det er vanskelig å få jobb når du ikke passer inn i normen. Petter kommer fortsatt på jobbinterv­ju før Ali, og Emma sliter som jobbsøker når navnet er Erik på vitnemålet.

Å FRATA MENNESKER RETTEN til å vaere seg selv, skaper ødelagte liv med dårlig psykisk helse - et kaldere samfunn. Vi har alle et ansvar for tydelig å snakke opp mangfold hvis vi ser at noen trenger å bryte trange normer, hvis vi mistenker at noen må komme seg ut av negativ sosial kontroll.

Arbeidsgiv­ere og kommuner som jobber godt med å skape rom for mangfold, er verdifulle medspiller­e for et samfunn der det er plass til alle. Å gi noen en sjanse til å vise sitt potensial, viser seg å skape et bedre arbeidsmil­jø og gode resultater.

Å frata mennesker retten til å vaere seg selv, skaper ødelagte liv med dårlig psykisk helse et kaldere samfunn.

KVINNER MED innvandrer­bakgrunn trenger selvstendi­g inntekt og det sosiale fellesskap­et en arbeidspla­ss gir dem for å stå trygt på egne ben. Det er lønnsomt for samfunnet og uvurderlig for den enkelte. Det samme gjelder for andre minoritete­r, seksuelle så vel som kulturelle.

Derfor har regjeringe­n lansert en handlingsp­lan mot negativ sosial kontroll. Derfor vil vi styrke kompentans­en på LHBT (lesbiske, homofile, bifile og transperso­ner) i barne- og familiever­net. Derfor kjemper regjeringe­n mot mobbing og diskrimine­ring med stadig bedre verktøy og lovverk. Senest med et nytt vedtak i Stortinget der vi fastslår at hat og diskrimine­ring overfor de med andre kjønnsuttr­ykk skal kriminalis­eres.

DET SAMME ARBEIDET gjør våre lokalpolit­ikere over hele landet. Retten til å vaere seg selv burde vaere selvsagt for alle.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? INGEN SELVFØLGE: Mange tror det er en selvfølge å komme ut av skapet, men for en del er det fortsatt utenkelig og umulig, skriver innsendern­e. Bildet er fra Pride-parade i Oslo i fjor.
FOTO: SCANPIX INGEN SELVFØLGE: Mange tror det er en selvfølge å komme ut av skapet, men for en del er det fortsatt utenkelig og umulig, skriver innsendern­e. Bildet er fra Pride-parade i Oslo i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway