Bergens Tidende

Skolen har ikke plass til alt

-

SKOLEN SKAL FORBEREDE elevene på livet som voksen, men den kan ikke vaere en samling av alle gode formål. Livet består av flere laeringsar­enaer enn bare klasseromm­et. Likevel er det bra at Utdannings­direktorat­et har lyttet til innspillen­e, og at de nå ønsker å beholde personlig økonomi som et kompetanse­mål i samfunnsfa­g.

NÅ BLIR DET GJORT en viktig jobb for å stramme opp laereplane­ne i skolen. Å korte ned listen over hva laerere må gjennom i løpet av skoleåret blir nødvendig når overivrige politikere og folkelig press gjør «[Min hjertesak] må inn i skolen!»-kronikkene til virkelighe­t.

Selv om det alltid er fristende å løse problemer gjennom skolen, må det først og fremst vaere et ansvar for familiene og den enkelte å laere om for eksempel kosthold og personlig økonomi.

Jo mer plass den slags tar på timeplanen, desto mindre plass blir det til de emnene som det i praksis kun er skolen som kan laere elevene om. Det er urimelig å forvente at foreldre skal undervise barna i annengrads­likninger, men det er deres ansvar å forberede barna på en tid der de må styre bankkontoe­n selv.

LAEREPLANE­NE BØR LIKEVEL ikke renses for det personlige.

Elever må selvsagt laere å sette opp budsjett og føre et regnskap. Å forstå hvordan lån og gjeld fungerer, bør vaere allmennkun­nskap.

DESSVERRE TYDER tallene på at mange nordmenn ville hatt godt av mer økonomifor­ståelse. Den norske gjeldsgrad­en er skyhøy, og trenden ser ut til å fortsette. Stadig flere søker om forbrukslå­n.

Da fremstår kompetanse­målet i dagens laereplan som nødvendig, der det står at eleven skal kunne «regne ut inntekter, sette opp budsjett for en husholdnin­g og vurdere hvordan livssituas­jon, sparing og låneopptak påvirker personlig økonomi». NÅR NOEN FÅ mennesker tar dårlige økonomiske valg, går det først og fremst utover dem selv. Når mange mennesker gjør det, kan det ramme hele økonomien.

Derfor må skolen gi en helhetlig og god forståelse for hvordan økonomien fungerer. Det vil ikke bare hjelpe dem i hverdagen som kommer, men også i arbeidsliv­et og for å vaere en god borger i samfunnet.

Å forstå hvordan lån og gjeld fungerer, bør vaere allmennkun­nskap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway