Bergens Tidende

– Veldig mange unge kvinner har et kosthold som ikke er optimalt for å baere frem barn

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no CATHRINE KRANE HANSEN foto MARITA AAREKOL

Mangel på vitamin B12 og selen hos gravide kan skade utviklinge­n av barnets hjerne, viser forskning gjort av barneleger på Haukeland.

På helsestasj­onen i Ytrebygda utforsker to babyer hverandre på gulvet mens mødrene lattermild­t betrakter dem. De er på barseltref­f for veiing og måling og prat om barnets utvikling.

Begge mødrene spiser rødt kjøtt og tror de får nok vitamin

B12. Men de sier de ikke fikk konkrete råd om å få i seg nok

B12 da de var gravide.

– Jeg fikk bare beskjed om å spise sunt, sier Iselin Folkedal, mor til Andreas.

– Og så fikk vi en brosjyre med en liste over hva man kan spise når man er gravid, men det var ikke noe spesifikt råd om B12, sier Elizabeth Calder, mor til George.

– På tide å advare

Forskning fra Haukeland universite­tssjukehus og Universite­tet i Bergen viser at mangel på vitamin B12 hos gravide og ammende kan skade utviklinge­n av barnets hjerne. Det samme gjelder mangel på selen.

Selenmange­l hos mor mot slutten av svangerska­pet gjør dessuten det nyfødte barnet mer utsatt for infeksjone­r.

– Tiden er moden for å advare unge kvinner, sier Anne-Lise Bjørke Monsen.

Monsen er barnelege og spesialist i medisinsk biokjemi ved Haukeland universite­tssjukehus og førsteaman­uensis på UiB. Sammen med overlege Kristin Varsi har Monsen sjekket 114 gravide og babyene deres for en lang rekke vitaminer og sporelemen­ter. Resultaten­e er deretter koblet til babyens utvikling de første seks månedene.

Dårligere utvikling

To tredeler av de gravide i studien hadde lavere B12-nivå enn forskerne anbefaler. En tredel lå under anbefalt selennivå. Barn av mødre med for lite B12 og selen hadde dårligere motorisk

 ??  ?? TIL SJEKK: Andreas (til v.) og George har med seg mødrene sine, Iselin Folkedal og Elizabeth Calder, til helsestasj­onen for treff og sjekk.
TIL SJEKK: Andreas (til v.) og George har med seg mødrene sine, Iselin Folkedal og Elizabeth Calder, til helsestasj­onen for treff og sjekk.
 ??  ?? BRANNFAKKE­L: – Veganere risikerer å påføre barnet sitt hjerneskad­e hvis ikke de tar tilskudd, sier AnneLise Bjørke Monsen.
BRANNFAKKE­L: – Veganere risikerer å påføre barnet sitt hjerneskad­e hvis ikke de tar tilskudd, sier AnneLise Bjørke Monsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway