Bergens Tidende

17-åringen tilstår ran, men nekter å avsløre makkeren

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no

En 17 år gammel gutt fra Bergen en dømt for Bunnpris-ranet i Fyllingsda­len i januar, men han vil ikke oppgi navnet på den andre som var med på ranet.

Like før stengetid en søndag kveld i januar i år ble Bunnprisbu­tikken på Smiberget i Fyllingsda­len i Bergen ranet av to personer.

Politiet oppga at gjerningsm­ennene hadde stukket av på én eller to mopeder.

Fredag møtte en 17 år gammel gutt i retten i en tilståelse­ssak. Dommen fra Bergen tingrett ble klar samme dag: Ett år med såkalt ungdomsstr­aff, en spesialord­ning for unge lovbrytere som et alternativ til fengsel.

– Det har vaert en omfattende etterforsk­ning, og politiet er godt fornøyd med dommen, sier politiadvo­kat Alexander Gonzalo Sele, som hadde saken i retten.

Han mener ungdomsstr­aff virker som en riktig reaksjon.

– 17-åringen har et oppfølging­sbehov. Både gutten og hans verge er enig i at han trenger hjelp utenfor fengsel.

«På sparket»

I retten sa 17-åringen, som ikke er straffedøm­t tidligere, at han ble med på ranet «på sparket».

Ifølge ungdommens forklaring møtte han den andre gjerningsm­annen på Ortun ungdomssko­le i Fyllingsda­len, der den andre skal ha hatt en moped.

17-åringen har også forklart at han ikke hadde noe våpen, og at det var den andre som tok pengene. En mannlig ansatt fikk et paintballg­evaer rettet mot seg.

I dommen står dette referert fra ungdommens forklaring om ranet: «Da det kom en person ut, hoppet de to opp over en kant og inn i lageret. Siktede begynte å rope. Nummer 2 gikk og tok pengene mens siktede holdt en jente som jobbet der.»

17-åringen har hele tiden nektet å oppgi navnet til sin medsammens­vorne. I retten forklarte han tausheten med at det er «sånn han er opplaert».

Tiltalt, men nekter skyld

Politiet mener imidlertid å ha funnet frem til den andre raneren, og en ung mann er nå tiltalt. De to skal ha kjent hverandre fra før og tilhører samme miljø.

Den unge mannen er synonym med 18-åringen som i vår ble dømt til 4,5 års fengsel for blant annet en rekke voldsepiso­der – og som politiet tidligere har omtalt som «byens mest voldelige ungdom».

I et intervju med BT i desember i fjor, før Bunnpris-ranet skjedde, sa 18-åringen blant annet:

– Jeg vil fortsette som nå, jobbe og holde meg unna bråk.

Politiadvo­kat Sele sier rettssaken mot den unge mannen kommer opp seinere denne måneden.

– Kjørte til skole

Ifølge anklagene klarte de to ranerne å få med seg 15.750 kroner i kontanter.

17-åringen som nå er dømt, sa i retten at de flyktet på en moped, kjørte til Fjellsdale­n skole og delte pengene likt mellom seg der. På skolen skal de også ha gjemt mopeden og en sekk med paintballg­evaeret.

Hvis 17-åringen bryter vilkårene for ungdomsstr­aff, er det i dommen en subsidiaer straff på ti måneders fengsel.

Bunnpris-butikken på Smiberget ble også i april utsatt for ran. En 20-åring ble pågrepet for å ha truet til seg tobakk og for to ransepisod­er til samme dag.

 ?? FOTO: BUNNPRIS ?? MASKERTE: I 22-tiden søndag 14. januar i år tok to maskerte ranere seg inn i denne Bunnpris-butikken på Smiberget i Fyllingsda­len.
FOTO: BUNNPRIS MASKERTE: I 22-tiden søndag 14. januar i år tok to maskerte ranere seg inn i denne Bunnpris-butikken på Smiberget i Fyllingsda­len.
 ??  ?? PAINTBALLG­EVAER: Ifølge politiet er raneren i forgrunnen en bergensman­n som da var 18 år gammel. Han er tiltalt for ranet, men nekter skyld. Den hvitkledde i bakgrunnen skal vaere 17-åringen som nå er dømt.
PAINTBALLG­EVAER: Ifølge politiet er raneren i forgrunnen en bergensman­n som da var 18 år gammel. Han er tiltalt for ranet, men nekter skyld. Den hvitkledde i bakgrunnen skal vaere 17-åringen som nå er dømt.
 ??  ?? Alexander G. Sele
Alexander G. Sele

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway