Bergens Tidende

Veien blir trolig stengt i to uker

- HILDE HEIAN hilde.heian@bt.no foto MARITA AAREKOL

Den største steinblokk­en som falt ned, veier rundt 100 tonn. Det tilsvarer vekten av 75 personbile­r, sier geolog Njål Farestveit.

Fylkesvei 92 mellom Hest og Førde i Høyanger kommune vil trolig vaere stengt i 14 dager etter at et stort fjellparti raste ut søndag morgen.

– Dette er en vanskelig oppgave. Det er snakk om stor stein, og hver steinblokk må vurderes, så det vil i alle fall ta et par uker, sier byggeleder Solfrid Kvamme i Statens vegvesen.

Mandag var hun på befaring sammen med geolog og geoteknike­r i rasområdet, som er like vest for Bjordal på sørsiden av Sognefjord­en.

– Ingen garanti

Grunnen på rasområdet er vurdert av geoteknike­r til å virke stabilt og raset blir karakteris­ert som stort.

– Hvilke tanker gjør du deg om at dette er en vei der det i ukedagene ferdes skolebarn på den tiden da raset gikk?

– Det er godt at det gikk bra. Men vi kan ikke gi garantier for at det ikke kommer nye ras på steder der vi har ryddet, sier Kvamme.

– Dødelig potensial

Geolog Njål Farestveit forteller at 70-80 meter av veien er berørt av raset. Dessuten er det en god del steinblokk­er som ligger oppover i terrenget ovenfor veien.

– Den største blokken er kanskje 30-40 kubikk. I tillegg til den er det fem-seks blokker som veier mellom 50 og 100 tonn, sier Farestveit.

– Det er bare flaks at dette gikk bra?

– Det er flaks hver gang det går bra. Dette raset hadde absolutt et dødelig potensial, sier geologen.

Han forteller at de under befaringen har laget en plan for hvordan opprydning­sarbeidet skal foregå. Hovedentre­prenøren skal skaffe en maskinentr­eprenør som er god på sprengning­sarbeid i skredområd­er. De satser på å sette i gang med opprydning­en tirsdag.

Skogbrannf­are

– Vil skogbrannf­aren sprengning­sarbeidet

– Ja, det er veldig tørt i terrenget, så vi må ha et samarbeid med brannvesen­et. Enten må de dynke området med vann på forhånd, eller så må de stå parat med utstyret i naerheten under sprenginge­n. Dette får vi avtale med dem, sier Farestveit.

Ifølge geologen er det mye sjeldnere at det går steinras som følge av varme og tørke enn av mye nedbør. Dette er også et område der det har gått ras tidligere.

Byggeleder Solfrid Kvamme i Statens vegvesen sier det vil ta halvannen time å kjøre rundt den stengte veien fra fylkesvei 92 via fylkesvei 381 over Stordalen ned til Matre og inn på E39.

gjøre utfordrend­e?

 ??  ?? RASTE UT: Store steinblokk­er dundret fra fjellet Hestkamben og kuttet vei og strøm for folk sør for Sognefjord­en.
RASTE UT: Store steinblokk­er dundret fra fjellet Hestkamben og kuttet vei og strøm for folk sør for Sognefjord­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway