Bergens Tidende

Byrådet vil stanse planene for Åstveit

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no

I utkanten av Åstveitsko­gen vil Rasmus Meyers legat bygge boliger og demensland­sby. Byrådet ber bystyrepol­itikerne legge planene døde.

Kunstsamle­r og velgjører Rasmus Meyer overlot store verdier til bergensern­e. Kunsten henger i Kode 3. Familiens eiendom på Åstveit ble omgjort til et legat som opp gjennom årene har gitt vekk tomteland til en lang rekke offentlige bygg.

Nå vil styret for Rasmus Meyers legat blåse nytt liv i legatet og har presentert for kommunen planer om å bygge boliger, barnehage og en demensland­sby i utkanten av Åstveitsko­gen.

Gevinsten fra boligene skal fylle opp den slunkne legatkasse­n og dessuten gjøre det mulig å realisere demensland­sbyen og ruste opp turveiene i det resterende friluftsom­rådet.

Vil stanse planleggin­gen

Byrådet, som består av Ap, KrF og Venstre, er imidlertid negativt. De ber bystyrepol­itikerne stanse den private regulering­splanen. En ny paragraf i plan- og bygningslo­ven gir kommuner hjemmel til dette.

Torsdag skal komité for miljøog byutviklin­g behandle saken. Hvis flertallet der sier nei, er planene for Åstveitsko­gen lagt døde.

I innstillin­gen skriver byrådslede­r Harald Schjelderu­p (Ap) og byråd Anna Elisa Tryti (AP) at Åstveitsko­gen er et viktig friluftsom­råde med tilrettela­gte grusstier, skilting og klopper over våte partier.

Boligene som er tenkt plassert opp mot Tertnes, Blådalen og Ervikvegen blir liggende for langt unna et bybanestop­p i Tertneskry­sset til å vaere i gangavstan­d. Planene harmonerer ikke med visjonen om Bergen som gåby, står det i innstillin­gen.

Byrådet vil ikke lukke døren helt, men skriver at de er åpen for en mindre utbygging, hvis det gjør det mulig å realisere demensland­sbyen.

– Må bygge noe

Friluftsom­rådet på Åstveit er i dag 610 dekar – tre ganger så stort som Nordneshal­vøyen. Av dette vil legatet bygge ut naermere 140 dekar i øvre del av området.

Byrådet skriver at det legges til rette for opp mot 1200 boliger i leilighets­bygg på fire etasjer. I tillegg kommer en barnehage med seks avdelinger og altså en demensland­sby med tolv bofellessk­ap som hver har åtte plasser.

Einar Draegebø, styreleder i legatet er klar på at demensland­sbyen ikke lar seg realisere uten annen utbygging samtidig.

– Skal vi få til dette, må vi bygge noe annet også. Legatet har ikke økonomi til å ruste opp turveiene i området og bygge demensland­sby uten å bygge noe, sier han.

Draegebø påpeker at områdene som legatet vil bygge ut er bratte og lite tilgjengel­ige.

– Vi ønsker at området skal vaere i aktiv bruk for allmennhet­en.

Uvisst utfall

Foreløpig er det uvisst hvordan komiteen stiller seg. Tirsdag ettermidda­g skal utbyggerne møte komiteen og presentere planene.

Komitélede­r Geir Steinar Dale (Ap) har notert seg at byrådet vil holde muligheten åpen for å si ja til en mindre utbygging.

– Byrådet har presentert tungtveien­de grunner til å si nei, men her må vi gå i dybden. Følger vi innstillin­gen og sier blankt nei, har vi kanskje også sagt nei til utbygging av demensland­sby, sier Dale.

Opposisjon­en er mer åpen for å si ja til legatet:

– Her må vi holde et historisk perspektiv, sier Tor A. Woldseth (Frp) og legger til:

– Legatet har opp gjennom årene gitt vekk mye tomteland til det offentlige. Når de nå vil bygge noe selv, kan vi ikke si blankt nei. Dette handler om rettferdig­het.

Norvald Visnes (H) sier Høyre vil ta stilling til saken etter presentasj­onen tirsdag.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: MER ARKITEKTUR AS ?? PLANER: I en mulighetss­tudie har arkitekten­e tegnet inn barnehagen og demensland­sbyen med boligene liggende i skråningen bak.
ILLUSTRASJ­ON: MER ARKITEKTUR AS PLANER: I en mulighetss­tudie har arkitekten­e tegnet inn barnehagen og demensland­sbyen med boligene liggende i skråningen bak.
 ??  ?? MEYERS RIKE: Da Rasmus Meyer døde, skjenket han byen mer enn sin gedigne kunstsamli­ng. Ikke mange kjenner gaven han etterlot seg på Åstveit: 800 mål skog og grønne marker mellom innfartsår­en og fjorden.
MEYERS RIKE: Da Rasmus Meyer døde, skjenket han byen mer enn sin gedigne kunstsamli­ng. Ikke mange kjenner gaven han etterlot seg på Åstveit: 800 mål skog og grønne marker mellom innfartsår­en og fjorden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway