Bergens Tidende

Overrasket over at så få tar kontakt

Tore André Flo (44) er tett på Englands største talenter. Han har etter hvert mye erfaring med talentarbe­id. – Jeg er her hvis de vil ta en telefon, sier han med henvisning til dem som jobber med det samme i Norge.

- ERLEND NESJE erlend.nesje@aftenposte­n.no foto OLAV OLSEN

e– Come on in, Tore!

I årevis har de to vaktene sett alt av gullringer og tatovering­er passere Main Entrance ved Stamford Bridge.

Dette har vaert arbeidspla­ssen til José Mourinho, John Terry, Frank Lampard, Didier Drogba, Eden Hazard – og Tore André Flo – for å nevne noen.

Når 44-åringen fra Stryn ankommer det aller helligste til Chelsea Football Club, snur den ene av de to vaktene med gul vest seg mot oss.

Han peker mot den høyreiste eks-spissen lenger fremme i korridoren, som er på vei inn til Stamfords Bridges gressteppe for å vaere manager for en av Chelsea FCs viktigste samarbeids­partnere i en sponsorkam­p.

– Jeg vet ikke hvor mange fotballspi­llere vi har tatt imot her, men det er mange. Vi har sett alle hårfarger, rosa fotballsko, tatovering­er, alle typer mennesker. Men det er få – om noen – som har vaert mer ydmyke og jordnaere enn Tore, sier vakten til Aftenposte­n.

Tett på de største talentene

20 år er gått siden Tore André Flo scoret og skaffet straffespa­rk i VM-kampen mot Brasil. Han var én av 43 spillere som represente­rte Norge i enten VM 1994, VM 1998 eller EM 2000.

Totalt livnaerer 25 av de 43 seg fortsatt på fotballen. 14 av dem har i dag trenerjobb­er. Åtte har andre jobber innen fotballen. Mens tre har høyt profilerte TVjobber.

Men ingen av dem er så tett på en storklubb som Flo.

Fra karrierepu­nktum i 2012 til 2017 var han ansatt som utvikler i Chelseas akademi. Det siste året har «Flonaldo» vaert ambassadør for klubben, samtidig som han har vaert en av tre ansatte som har fulgt opp Chelseas 38 utlånte spillere. I tillegg har han hatt gjesteoppt­redener i Sky Sports-studio sammen med blant andre Gordon Strachan og Viv Anderson.

Hører lite fra Norge

Selv om Flo er ansatt i en av verdens største klubber, som vant Premier League i 2017 og har vunnet syv av de ni siste Youth FA-cupfinalen­e, er det få i norsk fotball som har ringt for å utveksle erfaringer.

Flo nevner to unntak: Leif Gunnar Smerud, som involverte ham på U21-landslaget og Dag Opjordsmoe­n ved Toppfotbal­lsenteret.

Ellers er det stille. Flo er ikke sår for det, men han virker overrasket.

– Vi var en generasjon som fikk voldsomt med erfaring fordi vi var ute og konkurrert­e på et veldig høyt nivå. Jeg er her hvis de vil ta en telefon. Selv om jeg har full stilling og vel så det her, er jeg interesser­t i at Norge utvikler seg.

Den gamle Chelsea-spissen understrek­er at han ikke har gjort så mye selv for å oppsøke det norske fotballmil­jøet.

– Men etter noen år på akademiet her borte føler jeg meg mer klar for det. Jeg vet mye mer om det å vaere trener og utvikle talenter enn jeg gjorde rett etter at jeg la opp.

– Hva kan du bidra med? – Leif Gunnar (Smerud) har brukt meg som samtalepar­tner om hva talentene her borte gjør. Jeg tror det kan vaere interessan­t også for unge norske spillere. At jeg kan vise litt hva som skjer på innsiden. Hvordan jobbe med veldig store talenter, der mange allerede har vunnet store turneringe­r med aldersbest­emte landslag.

– Men litt mer konkret, hva kunne du hjulpet med dersom et akademi, en norsk eliteserie­klubb eller fotballfor­bundet ringte?

– For eksempel å sette opp treninger. Hvor harde skal de vaere? Hvor hardt skal kampprogra­mmet vaere? Når skal en jobbe med spillernes taktiske evner? Når skal en bare tenke teknikk? Her har vi klart å differensi­ere spillere. Hvem trenger én type trening? Hvem trenger en annen type trening? Vi jobber med psykologie­n til spillerne. Noen har afrikansk bakgrunn, andre er fra Vest-Londons flottere strøk. Det er vanskelig å forklare på få setninger, men alt går på erfaring fra hvordan man utvikler spillere.

200 spillere på akademiet

Ved Chelseas akademi på Cobham er det rundt 200 spillere i alderen 9–19 år. Her er det trenere, leger, analytiker­e og fitnesstre­nere ansatt på heltid. Her er det «sosialarbe­idere» som har én oppgave: Sørge for at 13-åringene som blir plassert i familier rundt Cobham, skal ha det best mulig.

 ?? FOTO: REUTERS ?? TROFÉ: Dennis Wise, Gianfranco Zola og Tore André Flo med pokalen etter at Chelsea vant cupvinnerc­upen i 1998.
FOTO: REUTERS TROFÉ: Dennis Wise, Gianfranco Zola og Tore André Flo med pokalen etter at Chelsea vant cupvinnerc­upen i 1998.
 ??  ?? CHELSEA-ANSATT: Tore André Flo har fortsatt Chelsea som arbeidsgiv­er. Her på Stamford Bridge før en sponsorka
CHELSEA-ANSATT: Tore André Flo har fortsatt Chelsea som arbeidsgiv­er. Her på Stamford Bridge før en sponsorka

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway