Bergens Tidende

Tore André Flo

-

Født: 15. juni 1973

Yrke: Ambassadør i Chelsea og ansvarlig for klubbens utlånte spillere. Var trener på klubbens akademi fra

2012 til 2017.

Klubber som spiller: Sogndal, Tromsø, Brann, Chelsea, Rangers, Sunderland, Siena, Vålerenga, Leeds, Milton Keynes Dons, Sogndal. Meritter: Vant cupvinnerc­upen med Chelsea i 1998, FA-cupen med Chelsea

2000, den skotske cupen med Rangers i 2002. A-landskampe­r: 76 (23 mål)

Men Flo er bra igjen nå. Han har trent godt og begynt å spille fotball igjen. Det er også grunnen til forsinkels­en. Han spilte fotball med gamle stjerner som Gianfranco Zola, Dennis Wise, Roberto Di Matteo og Graeme Le Saux i anledning en legendekam­p for å markere at det var 20 år siden Chelsea vant cupvinnerc­upen.

– Du var selv en del av norsk fotballs gullalder og må ha en formening om fallet?

– Ja, jeg har tenkt litt på det. Jeg er veldig interesser­t i at Norge skal komme oss opp der vi var. Men jeg vet ikke om det er mulig å gjøre i Norge det vi gjør her. Forholdene her er så store. Det er så mange spillere å ta av. Her tar du inn de beste, du slipper å tenke på dem som er nest best. I Norge må vi gjøre det på en litt annen måte. – Hvilken måte?

– Det er mulig å ta vare på de nest beste og samtidig gi et godt tilbud til dem som ser ut til å kunne bli best. Jeg har skjønt at det kommer frem profesjone­lle akademier også i Norge. I Vålerenga, Rosenborg, Strømsgods­et, Stabaek. De må spille mot hverandre. Jeg er redd for å si det til nordmenn, fordi det er et ømt tema. Norge er et fantastisk land og kulturen må ikke ødelegges. Men de aller største lagene må satse på de beste.

– Er det noen forskjell på mentalitet­en mellom England og Norge?

– De unge som kommer inn her, ser på fotballen som en livreddend­e situasjon. Jeg tror det er få i Norge som ser på fotballen som det. Her satser en hele livet på å bli fotballstj­erne for å komme seg ut av trangere kår.

– Mobilbruk tar for mye tid

Flo påpeker at det er mulig å bli stjerne også uten akkurat den sulten, og at Norge også kan fostre gode internasjo­nale spillere.

– Det handler om den indre driven. I tillegg er det et tema jeg brenner veldig for, som dessverre er ganske utbredt i Norge. Det er altfor mye mobilbruk og TV-spill i hverdagen. Det er veldig lett tilgjengel­ig for norsk ungdom. Man får mobiltelef­on i kjempeung alder, det tar over timer som kunne blitt brukt på trening.

– Hvordan er det i Chelsea? – Mobiltelef­oner er bannlyst, de skal ikke vaere synlige ved treningsfe­ltet på Cobham. Jeg tror det er mye å hente. Mobilbruk og TV-spill tar bort mange treningsti­mer, og faktisk en god del energi. Men dette blir diskutert her også. Dette er et problem som sprer rundt seg i verden.

Flo mener det blir gjort mye bra i norsk fotball, at en i Norge har kommet langt med teknologie­n.

– Det står ikke på det.

– Hva står det på da?

– Litt med kulturen. At en har hatt det for godt. Ikke vaert villig til å jobbe hardt nok. Men plutselig klarte landslagen­e å kvalifiser­e seg til EM-sluttspill­ene i U17 og U19. Da er det kanskje noe der likevel.

Høyeste trenerutda­nnelse

Tore André, konen og de fem barna bort fortsatt i London. Eldstegutt­en Johan (19) er på flyttefot til Sogndal, for å spille på rekruttlag­et der.

På sikt er målet å flytte hjem til Norge. Flo har tatt den høyeste trenerutda­nnelsen og kanskje kan en eliteserie­jobb friste etter hvert?

– Ja, helt klart. Men på den andre siden: Jeg snakket med Zola, Wise og Di Matteo om det i dag. Hvis du hopper ut i den verden, så blir alt usikkert igjen. Nå har jeg en god jobb jeg kan gå til i morgen også. Hopper du inn i managerliv­et blir alt snudd på hodet. Det eneste som er sikkert, er at du blir sparket en dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway