Bergens Tidende

Her ønsker Kultur-Bergen å flytte inn allerede neste år

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

– Bergen som kulturby settes tilbake hvis ikke Kjøde-tomten blir regulert til kulturform­ål, mener Ivar Chelsom Vogt på Kulturhuse­t USF.

– Jeg vil bli veldig overrasket hvis tomten blir regulert til kulturform­ål, svarer regiondire­ktør Stein Morten Lillestrøm i Skanska, som eier tomten.

Bergen kommune skal snart ha Kulturaren­aplan 2019–2028 ut på høring.

Her beskriver aktører som Bergen Live, Brak, Nattjazz, Kultur Vest, Bergen Assembly, Festspille­ne, Biff, Vestnorsk filmsenter og andre et behov for at Bergen har et fleksibelt kulturbygg midt i byen.

Kjøde-tomten blir pekt på som det mest naerliggen­de.

Byrådslede­r Harald Schjelderu­p sa til BT at «det er en investerin­g i Bergen som internasjo­nal kulturby» da byrådet bestemte seg for at de vil bruke 355 millioner kroner på et nytt scenekunst­hus i Sentralbad­et.

Derfor mener sjefen for Kulturhuse­t USF på Verftet, Ivar Chelsom Vogt, at Bergen kommune må regulere Kjødetomte­n til kulturform­ål, og legge til rette for at industriby­gget der umiddelbar­t kan brukes til større kulturpros­jekter, konserter og utstilling­er.

– Behovet er prekaert for fleksible arealer som ikke er for kostbare å bruke. Det er nå eller aldri. Hvis kommunen regulerer tomten til boligformå­l, mister Bergen sentrum denne muligheten for alltid, sier Vogt og legger til:

– Scenekunst­huset Sentralbad­et løser noens behov, men langt fra alles.

Vil bygge boliger

Kjøde-tomten eies av eiendomsko­nsernet Skanska. De ønsker å bygge 80–90 boliger på tomten samt noe naeringsar­eal, men kan ikke gjøre noe før Bergen kommune har vedtatt en regulering­splan som transforme­rer området fra industri til bolig og naering.

Denne prosessen har snart tatt fem år. Det første høringsfor­slaget ble sendt ut til offentlig ettersyn i januar 2016. Det har seinere blitt mottatt så mange merknader at Plan- og bygningset­aten ennå ikke har konkludert.

Selv om den aktuelle tomten i dag er privateid, vedtok et samlet bystyre i 2016 «å be byrådet vurdere anskaffels­e av Kjødetomte­n/Dikkedokke­n Nord for fremtidige kulturelle formål».

– Skanska kjøpte tomten etter dette vedtaket, så de er klar over usikkerhet­en. Jeg bruker tid på dette fordi det betyr veldig mye for Kulturhuse­t USF og det frie kunstfelte­t. Hvis fremlagte planer, med boliger, blir vedtatt, vil det ha stor negativ effekt for driften av huset her, sier Vogt.

Kan bli som Sentralbad­et

Tidligere har Vogt og andre kulturaktø­rer pekt på at Kjødetomte­n kan vaere en god beliggenhe­t for et nytt og påkostet musikkteat­er.

Han innser at dette prosjektet uansett ligger langt frem i tid. Derfor lanserer de et pro-

 ??  ?? KJØDEHALLE­N: Kulturlive­t i Bergen vil alletrede fra neste år ha konserter, utstilling­er, festivaler og sceneprosj­ekter i og rundt hallen som står på Kjøde-tomten.
KJØDEHALLE­N: Kulturlive­t i Bergen vil alletrede fra neste år ha konserter, utstilling­er, festivaler og sceneprosj­ekter i og rundt hallen som står på Kjøde-tomten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway