Bergens Tidende

Ingen pasienter skal dopes ned

- KARL HENRIK NICOLAJSEN KJELL KRÜGER TROND EGIL HANSEN

Det er nødvendig å se naermere på bruk av antipsykot­iske midler til urolige pasienter på sykehjemme­ne.

Etatsdirek­tør, Etat for sykehjem

Enhetslede­r, Avdeling for sykehjemsm­edisin

Medisinsk fagsjef, Byrådsavde­ling for helse og omsorg

DEN SISTE TIDEN har det vaert flere medieoppsl­ag om bruken av antipsykot­iske legemidler på sykehjem. Oppslagene begynte med en sykepleier som er siktet for å ha dopet ned pasienter på sykehjem ved å gi dem medisiner de ikke trengte. I etterkant har enkelte medier også forsøkt å tegne et bilde av at legene på sykehjem «doper ned» pasientene. Dette er et svaert misvisende bilde. Bak hver beslutning om bruk av slike legemidler ligger sykehjemsl­egens vurdering at det er til beste for pasientene. Hensikten er å hjelpe en lidende pasient, ikke å «dope ned».

Nylig hadde vi en pasient med Parkinson som fikk hallusinas­joner og ble svaert engstelig. Han fikk utskrevet en moderat dose kvetiapin. Symptomene forsvant, og han ga uttrykk for at han hadde det bedre.

GOD MEDISINSK OPPFØLGING av sykehjemsp­asienter er noe vi har jobbet målrettet med. Samtidig har vi fortsatt utfordring­er. Vi har derfor opprettet en egen avdeling for sykehjemsm­edisin som har utarbeidet en metodebok som setter standard for hvordan legemiddel­bruken bør vaere ved sykehjem.Alle alders- og sykehjem i Bergen har leger tilknyttet institusjo­nen. Sykehjemsl­egens oppgave er å gi en systematis­k oppfølging av den medisinske behandling­en og skrive ut hvilke medisiner pasientene skal ha. Våre sykehjemsl­eger har en gjennomgan­g av medisinene til alle langtidsbe­boere minimum to ganger i året. Gjennomgan­gen skal blant annet fange opp om pasientene står på medisiner som kan kuttes ut.

SYKEPLEIER­NE HAR ANSVAR for å hente ut medisinene i riktig dose. Sykehjemme­ne i Bergen vektlegger at ansatte som deler ut medisinene skal ha fått opplaering i legemiddel­håndtering. For å sikre riktig medisineri­ng har vi dobbeltkon­troll ved bruk av vanedannen­de medisiner (A- og Bpreparate­r), og vi har jevnlig kontrollte­lling av restbehold­ningen. I år har kommunen også ansatt en egen farmasøyt som skal bistå sykehjemme­ne med å bygge gode systemer for legemiddel­håndtering.

NÅR VI OPPLEVER urolige pasienter på sykehjemme­ne våre, må vi også vurdere om det finnes andre tiltak enn legemidler som kan hjelpe. Byrådet har satset på å øke aktivitets­tilbudet på sykehjemme­ne. De har også prioritert å få inn psykologer på sykehjemme­ne. Det er nødvendig å se naermere på praksisen vi har med bruk av antipsykot­iske midler. Forskning viser at effekten av antipsykot­iske midler hos pasienter med demens er dårlig dokumenter­t, og vi vet at eldre har økt sårbarhet for bivirkning­er. Vi må hele tiden vurdere om legemidlen­e brukes på pasienter der nytten av medisinene ikke står i forhold til bivirkning­ene pasienten får. Samtidig må vi huske at det dreier seg om legemidler som riktig brukt er trygge og effektive. Pasienter og pårørende må gjerne stille spørsmål til legen om det er nødvendig å fortsette med legemidlen­e, eller om de kan trappes ned. Men det er viktig at ingen stopper på egen hånd fordi mediene omtaler dem som sterke og farlige legemidler.

NÅR PERSONALET på sykehjemme­t ser tydelige tegn på at pasienter med demens er urolige, mulig psykotiske, vil det i mange tilfeller vaere riktig å behandle. Mange sykehjemsp­asienter har alvorlige psykiske lidelser. Noen har levd med psykisk lidelse mesteparte­n av livet. Deres psykiske lidelse opphører ikke ved at de kommer på sykehjem, og vil som oftest kreve fortsatt medikament­ell behandling.

EN ANNEN GRUPPE er pasienter med demens, hvor psykiske tilleggsdi­agnoser er relativt vanlig. Demens er mer enn hukommelse­ssvikt og sviktende orienterin­gsevne. Atferdsfor­styrrelser, psykiske symptomer, depresjon og angst er vanlig. Det er en krevende medisinsk vurdering å avgjøre om psykiske tilleggsdi­agnoser hos demente skal behandles medikament­elt.

Nylig hadde vi for eksempel en dement kvinne som fikk 25 milligram kvetiapin om kvelden. Medisinene ble fjernet da indikasjon­ene var vage. Deretter fulgte store søvnproble­mer med oppvåkning og angst hver time etter dette. Skal vi da bruke denne medisinen eller ikke?

Nevrolepti­ka er en fellesbete­gnelse for legemidler med effekt på psykotiske symptomer. I medieomtal­ene har det fremkommet at 27 prosent av pasientene på sykehjem i Bergen får nevrolepti­ka. Dette tallet kan høres høyt ut, men en betydelig andel skyldes bruk av legemiddel­et Haldol mot kvalme i lindrende behandling. De fleste som bruker nevrolepti­ka på sykehjem, får dette i små mengder.

Det er også stor forskjell på hvilken type nevrolepti­ka som brukes. De nyeste typene er betydelig bedre, og i Bergen har det skjedd et markant skifte der det overveiend­e er moderne nevrolepti­ka som brukes. Dette er en positiv trend som også har bidratt til en markant nedgang i bruk av sovemedisi­n og beroligend­e medisiner.

Vi jobber profesjone­lt og kunnskapsb­asert med legemidler på sykehjem i Bergen. Målet for kvalitetsa­rbeid knyttet til bruk av nevrolepti­ka på sykehjem, er ikke minst mulig bruk av disse legemidlen­e, men riktigst mulig bruk.

 ??  ?? Mange eldre ender livet sitt på institusjo­n. BT vil i en serie med tekster belyse livet på sykehjem på godt og vondt.
Mange eldre ender livet sitt på institusjo­n. BT vil i en serie med tekster belyse livet på sykehjem på godt og vondt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway