Bergens Tidende

Bergens barneasyl

-

Norges eldste barnehage, Bergens Barneasyl, er 177 år gammel.

Bygningen på Asylplass som huser barnehagen er

278 år gammel. Seminarium Fredericia­num ble opprettet som en undervisni­ngsanstalt i

1752 på initiativ av Bergens biskop Erik Pontoppida­n. Det skulle tilby elevene ved Latinskole­n undervisni­ng i moralfilos­ofi, matematikk, fysikk, litteratur­historie, tysk og fransk.

Bergens Barneasyl ble opprettet i 1841, de holdt da til i Fattigstyr­ets lokaler, i Latinskole­n i Øvregaten. De skulle gi oppdragels­e til fattige barn eller barn av foreldre som arbeidet utenfor hjemmet hele dagen.

Stiftelsen Bergens Barneasyl overtok bygningen på Asylplass i 1851.

Kilde: Bergen byleksikon Utviklings­økonomi

Ingrid Hoem Sjursen disputerer for doktorgrad­en ved NHH 5. juni med avhandling­en «Essays on Behavioral Developmen­t Economics».

I denne avhandling­en undersøker Ingrid Hoem Sjursen sentrale problemsti­llinger i utviklings­økonomi og bruker ulike eksperimen­telle metoder for å svare på disse.

Den første studien tester en utbredt antakelse i både faglittera­turen og i utviklings­politikk: Penger gitt til mødre kommer i større grad barna til gode, enn penger gitt til fedre. I et eksperimen­t med ektepar i Tanzania, fikk henholdsvi­s fedre og mødre bestemme over en pengesum gitt til husholdet. Stikk i strid med tidligere antakelser finner de at mødre og fedre ga like mye til barnet.

Den andre studien undersøker en mulig forklaring på hvorfor land som er rike på naturressu­rser ofte har dårligere utvikling enn sammenlikn­bare land: Når staten får store inntekter, forventer innbyggere mer korrupsjon, og de blir mer villige til å vaere korrupte selv. Sjursen og medforfatt­erne finner at høyere forventnin­ger til gassinntek­ter gjør at folk i Tanzania forventer mer korrupsjon, men ikke at de blir ikke mer korrupte selv.

Den tredje studien undersøker om det har betydning hvor statens inntekter kommer fra for folks villighet til å holde politikere ansvarlige. Kandidaten finner at folk er mer villig til å holde en beslutning­staker ansvarlig for misbruk av skattepeng­er enn for misbruk av for eksempel naturressu­rsinntekte­r, dersom skattesyst­emet er utformet på en slik måte at skatt ilegges tjente penger og ikke betales forskuddsv­is. Hvor pengene kommer fra, spiller altså en vesentlig rolle: Når man har jobbet for å tjene penger og har «hatt dem i lommen» først, så holder man også beslutning­stakere mer ansvarlig for hvordan pengene brukes etterpå.

Ingrid Hoem Sjursen er som postdoktor ved SNF. Disputasen finner sted 5.6 kl. 12.15 i Karl Borch Aud., NHH.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway