Bergens Tidende

Heia Brann!

Fotballklu­bbene er endelig på banen i kampen mot homohets.

-

BRANN LEDER SERIEN, Bergen topper vaermeldin­gen og Regnbuedag­ene er i gang. Denne trepoenger­en er en kombinasjo­n som kan bidra til å skape en reell og viktig endring.

LØRDAG GÅR BRANN i pride-paraden til festivalen, som feirer seksuelt mangfold. Søndag skal de slå Vålerenga på Stadion pyntet med regnbuefla­gg.

Det er veldig positivt at Brann og andre klubber nå engasjerer seg sterkt for å bekjempe homofobi i fotballen.

PÅ SITT BESTE er fotballen en uslåelig form for mangfold og inkluderin­g. Folk fra hele verden spiller sammen og jubler sammen. På banen er det bare fargen på drakten som betyr noe.

På sitt verste har idretten vaert en arena for hatefull og ignorant rasisme.

Det gjelder også i norsk toppfotbal­l, hvor det har vaert tilfeller av rasistisk hets fra tribunen mot enkeltspil­lere.

Dette har flere fotballfor­bund tatt alvorlig. Det europeiske fotballfor­bundet (UEFA) kjører sin kampanje «Nei til rasisme», og i Norge har «Gi rasisme rødt kort» satt sitt preg på fotballen.

er en tilsvarend­e

HOMOFOBI OG HETS utfordring.

Ingen mannlige norske spillere eller trenere i eliteserie­n har noen gang vaert åpne homofile. Det er neppe fordi ingen homofile har spilt toppfotbal­l.

I fotballkul­turen har «homo» lenge vaert et skjellsord. Både på banen og tribunen er det en ukultur som er på vei bort, men som ennå ikke er over.

FOR Å NÅ MÅLET, må alle bidra. Utøverne må jobbe med garderobek­ulturen, supportere med tribunekul­turen og barns forbilder må bruke sin innflytels­e på å sende et riktig signal om likeverd.

Det er nettopp det spillerne gjør nå, for eksempel når Brann-spiller Vito Wormgoor søndag skal bruke et kapteinsbi­nd med regnbuefar­gene.

DESSVERRE ER DET ikke Norges Fotballfor­bund som selv har tatt initiativ til arbeidet mot homohets i fotballen. For et par år siden ble klubber nektet å bruke regnbuefar­gene på cornerflag­get. Nå er forbundet endelig på banen.

På sitt verste har idretten vaert en arena for hatefull og ignorant rasisme.

Men andre skal ha større honnør. Raftostift­elsen driver kampanjen #tacklehomo­phobia i samarbeid med en organisasj­on for seksuelle minoritete­r i Uganda, der homofili kan straffes med livstid i fengsel.

Brann-supporter Gjert Moldestad fortjener skryt for engasjemen­tet han har hatt for saken. I mange år har han jobbet hardt for å få fotballen til å bidra i kampen.

SELV ETTER MANGE viktige seire, er det fremdeles en lang vei å gå før homofile verden rundt kan vaere seg selv uten motstand.

Men hvis det er noe Brann har vist de siste årene, er det at man kan gjøre store fremskritt på kort tid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway