Bergens Tidende

Frøy Gudbrandse­n

Dag Inge Ulstein (KrF) demonstrer­er at moderniser­ing av offentlig sektor er mulig. Og at et høyt tempo har en pris.

-

VEGGENE PÅ rådhuset skal rives ned. Både de fysiske og de mentale. Den siste biten er vanskelig å beskrive uten å ty til floskler: Nå skal det legges til rette for samhandlin­g på kryss av avdelinger og arbeidsomr­åder. Siloene skal vekk, for å løse morgendage­ns oppgaver må de ansatte jobbe på nye måter og samarbeide mer på tvers.

Man skulle nesten tro det var snakk om naeringsli­vet. Men det er altså i kommunen det nå skal røskes i strukturer og gamle vaner.

FINANSBYRÅ­D Dag Inge Ulstein (KrF) har satt i gang et tvingende nødvendig prosjekt. En ting er at de gamle cellekonto­rene tar altfor mye plass og at det er store summer å spare på å kutte antall kvadratmet­er kommunale kontorer. Like viktig er det at kontorene ikke er tilpasset slik de ansatte skal jobbe. Det er noe fornuftig gjemt i flosklene.

Men Ulsteins plan går ikke på skinner. En del ansatte protestere­r heftig mot planene om åpne landskap. Opposisjon­en forsøkte forrige uke å sette hele den indre restaureri­ngen av rådhuset på vent.

Det er tilsynelat­ende fryktelig høye skuldre hos både politisk og administra­tiv ledelse i kommunen nå: Opprusting­en av rådhuset er et prestisjep­rosjekt. En forsinkels­e vil vaere kostbar, og ikke nødvendigv­is skape mer ro. En del ansatte er positive til nye, åpne lokaler som er mer tilpasset samhandlin­g. Men deres tilfredshe­t med planene er mindre hørbar.

PÅ TOPPEN AV det hele har nå Arbeidstil­synet involvert seg i prosessen knyttet til det nye arbeidspla­ssprosjekt­et på rådhuset. Foranledni­ngen skal blant annet vaere kritikken som har kommet frem i BT.

Hvorfor all denne støyen nå? Vedtaket om at det nye rådhuset skal ha såkalte aktivisert­baserte arbeidspla­sser (en kombinasjo­n av åpent landskap og grupperom, der man velger arbeidspla­ss ut fra hvilke arbeidsopp­gaver man skal utføre den dagen) ble gjort i 2016. Den gang var det lite motstand.

Det er først nå de ansatte har fått skikkelig innsikt i hva prosjektet går i og hvordan det vil påvirke dem. Ja, det er helt riktig at de ansatte blir massivt involvert nå, slik kommunaldi­rektør Robert Rastad beskrev i intervjuet i BT forrige uke. Men det er innenfor rammer som en del mener er altfor begrensend­e.

DA DEN STORE beslutning­en ble tatt i 2016, ble ikke ansatte tatt med på råd på samme måten. Derfor kan prosessene som nå pågår bli oppfattet som flikking. Ansatte blir lyttet til slik at det kan gjøres best mulig tilpasning­er, men innenfor rammene av åpent landskap, clean desk og (i alle fall delvis) frie plasser.

De som mener at deres arbeidsopp­gaver krever cellekonto­r, kan ytre det så mye de vil, men det ligger nå utenfor rammene som er lagt. Det skaper også usikkerhet at det er usikkert hvilke tilpasning­er som er mulig å få til. Det gjelder for eksempel de som jobber med sensitive og taushetsbe­lagte opplysning­er og arbeid som krever ekstra konsentras­jon.

Det hjelper heller ikke på stemningen at et pilotprosj­ekt i Autogården i Nygårdsgat­en, der nye arbeidsfor­mer og kontorløsn­inger skulle testes ut, er forsinket. Erfaringen­e derfra blir først klare etter at planene for det oppgradert­e rådhuset er lagt.

HOVEDVERNE­OMBUDENE i prosjektet ønsker derfor en ny politisk behandling av hele prosjektet, hvor det åpnes for noe mer fleksibili­tet. Og hvor det holdes åpent at åpent landskap kanskje ikke er rett for absolutt alle.

De må sette sin lit til opposisjon­en for å få det til, og får neppe gjennomsla­g nå. Høyre drømmer fortsatt om å ta over roret neste år, og vil neppe ta over et forsinket prosjekt der uroen vedvarer. Byrådet, som ledes av Ap, Venstre og KrF, gjennomfør­er også en plan som er helt i tråd med hva Høyres kommunalmi­nister Monica Maeland forsøker å gjennomfør­e i statlige etater. Det vil nok Høyres bystyregru­ppe innse innen rimelig tid.

Dag Inge Ulstein har satt i gang noen viktige og helt nødvendige endringer i Bergen kommune, som det krever mye å få gjennomfør­t. Men noen av innvending­ene til prosjektet er betimelige. Selv om tempoet må holdes oppe, bør det vaere mulig å gi rom for noe mindre rigide rammer enn de ansatte har fått presentert nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway