Bergens Tidende

Deler kritikk av kommunetop­p

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

– Jeg skjønner godt at opposisjon­en reagerer, sier byrådslede­r Harald Schjelderu­p, etter at HR-direktøren anbefalte ansatt om ikke å snakke med mediene.

Arbeidstil­synet skal nå ha møte med byrådet om rådhuspros­jektet.

– I Bergen kommune har vi selvfølgel­ig ytringsfri­het. Skal vi vaere en attraktiv arbeidsgiv­er i årene som kommer, må vi ha en kultur preget av åpenhet, hvor vi skal vaere glade for at både verneombud, tillitsval­gte og faglig dyktige ansatte kan mene noe og uttale seg om saker, sier byrådslede­r Harald Schjelderu­p (Ap) til BT.

I kommunen pågår det en heftig diskusjon om det nye ombyggings­prosjektet på rådhuset. Byrådet har varslet at alle nye arbeidspla­sser i kommunen skal bygges som såkalt aktivitets­baserte arbeidspla­sser. Rådhuset er et av de første prosjekten­e ut, og prosessen har høstet kritikk fra hovedverne­ombud og politikere.

Ville snakke

Et av verneombud­ene på HRavdeling­en ville uttale seg om den pågående prosessen, men ble advart av lederen sin, HRdirektør Bjørg Laedre, om at mediene kan klippe og endre på budskapet, slik at det kommer ut feil. I etterkant presiserte Laedre at det var NRK Brennpunkt hun refererte til i denne saken, og ikke BA eller BT.

En rekke opposisjon­spolitiker­e reagerte kraftig på disse uttalelsen­e. Schjelderu­p understrek­er at kommunen ikke skal forskjells­behandle medier.

– Og jeg forstår altså godt om noen reagerer på dette. For min egen del vil jeg gi ansatte råd om å uttale seg uten frykt for sanksjoner­ing eller andre konsekvens­er, sier Schjelderu­p, som forteller at han har hatt en prat med HR-direktøren om dette.

Kan gi råd

Øverste leder av administra­sjonen i Bergen kommune er Robert Rastad. Da BT i forrige uke spurte ham om Laedres medieråd til verneombud­et var gode, ville ikke han kritisere HRdirektør­en for rådene hun ga.

– For oss som jobber tett på det politiske, kan det kanskje vaere vanskelig for folk utenfra å skille mellom det personlige og politiske. Hvis han hadde vaert ekstrem positiv, så kunne kanskje folk oppfattet at han misbrukte rollen som verneombud. Men generelt sett oppfordrer vi ansatte til dialog med mediene, svarte Rastad.

Byrådslede­r Schjelderu­p sier han har vaert tydelig både på de ansattes rett til ytringsfri­het og involverin­g i prosjektet, og har lagt ut en melding på kommunens intranett om dette.

– Jeg kommer til å følge prosessen godt videre. Vi skal ha åpen informasjo­n og reell involverin­g fra de ansatte, tillitsval­gte og verneombud.

Snakker med tilsynet

Schjelderu­p understrek­er at det å bygge en åpenhetsku­ltur i kommunen tar tid.

– Det er lett for politikere bare å komme med uttalelser om det. Men derfra til at det gjennomsyr­er hele organisasj­onen er noe annet. Men jeg er opptatt av at det skal skje.

Torsdag denne uken skal Bergen kommune ha møte med Arbeidstil­synet om prosessen.

– Jeg antar at de gjør det på grunn av det som er kommet frem i mediene. Jeg synes det er fint at de involverer seg. Vi skal ha en gjennomgan­g med dem, så vidt jeg vet sammen med vernetjene­sten.

Arbeidstil­synets Marita Scott bekrefter at de skal ha et «veiledning­smøte» med kommunen.

– Vi har tidligere hatt dialog med Bergen kommune og blant annet gitt veiledning til verneombud. Vi ønsker nå en status på hvor de er i prosessen og hvordan medvirknin­g ivaretas. Vi vil også gi veiledning der det er behov, skriver tilsynsled­er Scott til BT.

Byrådslede­r Harald Schjelderu­p

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? KRITISK: Byrådslede­r Harald Schjelderu­p (til v.) understrek­er at han råder alle ansatte til å ytre seg til mediene. Kommunaldi­rektør Robert Rastad sier han generelt sett oppfordrer til dialog med medier.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ KRITISK: Byrådslede­r Harald Schjelderu­p (til v.) understrek­er at han råder alle ansatte til å ytre seg til mediene. Kommunaldi­rektør Robert Rastad sier han generelt sett oppfordrer til dialog med medier.
 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? ADVARTE: HR-direktør Bjørg Laedre mente en ansatt burde passe seg for å uttale seg til NRK Brennpunkt fordi budskapet hans fort kunne bli klippet i og endret.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ADVARTE: HR-direktør Bjørg Laedre mente en ansatt burde passe seg for å uttale seg til NRK Brennpunkt fordi budskapet hans fort kunne bli klippet i og endret.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway