Bergens Tidende

Raskere boligsalg og høyere priser på Vestlandet

- GURO VALLAND guro.valland@bt.no EIVIND FONDENES

I mai steg boligprise­ne i Bergen med 0,6 prosent. Det går også raskere å få solgt sammenlikn­et med april. Prisoppgan­gen for Vestlandet var på 1,0 prosent.

Det viser månedsstat­istikken fra bransjeorg­anisasjone­n Eiendom Norge.

– Dette er kjempegode tall, sier sjeføkonom Jørgen Gudmundsso­n i Sparebanke­n Vest.

Raske salg i Bergen

Forrige måned tok det 24 dager å selge en bolig i Bergen, mot 29 dager i april. Det er like raskt som i Oslo.

Sammen med Oslo og Follo har Bergen landets raskeste omsetnings­tid. Snittet for Norge var 41 dager.

Gudmundsso­n peker på at hovedstade­n har drevet prisoppgan­gen i boligmarke­det, men at det nå ser ut som at Vestlandet endelig er med.

– Det ser vi på dem som selger også. Antall boliger i markedet øker, fordi mange tror at prisoppgan­gen nå kommer. Oppgangen er også bredere fundert enn bare i Oslo.

Det inkluderer spesielt Stavanger og omegn. Regionen har den sterkeste boligprisv­eksten av de største byene med 1,3 prosent. I Oslo var veksten 1,0 prosent.

Positiv oppgang for Bergen

Historisk sett er ikke mai den mest heftige måneden i boligmarke­det.

– Derfor er dette en ganske bra prisstigni­ng i Bergen, sier Gudmundsso­n.

Administre­rende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, peker på det samme.

– Boligprisu­tviklingen i mai var sterk for måneden å vaere og prisene steg i alle områder i landet. 12-månedersve­ksten er nå positiv nasjonalt for første gang siden høsten 2017, og trenden er sterk etter fire måneder på rad med vekst i de sesongkorr­igerte prisene, sier han i en pressemeld­ing.

En vekst på 0,6 prosent er sterkere enn hva som er normalt i Bergen i mai måned. Likevel er boligprisu­tviklingen i Bergen svakere enn i resten av landet i samme periode.

Nasjonalt steg prisene med 1,0 prosent, og korrigert for sesongvari­asjoner gikk prisene opp med 1,1 prosent.

Selger faerre boliger

I mai er det blitt solgt faerre boliger sammenlikn­et med samme måned i fjor. Totalt skiftet 723 boliger eier i Bergen i mai. Det er 5,1 prosent faerre enn fjoråret.

Det har også vaert flere boliger på markedet i mai i år sammenlikn­et med fjoråret. 958 boliger ble lagt ut for salg denne måneden, to prosent mer enn samme måned i fjor.

– Selektivt marked

Veksten i boligmarke­det i Bergen er som ventet, mener Vibeke Stavenes, daglig leder i Proaktiv eiendomsme­gling, som beskriver boligmarke­det i mai som selektivt.

– Noen eiendommer har ekstreme utslag, og går langt over prisantydn­ing. Mens andre blir liggende i lengre perioder, uten at det er noen åpenbar grunn til at de ikke skal slå an i markedet.

Stavenes forteller at boliger hvor første bud kommer raskt, ofte fører til en heftig budrunde. Mens en litt treg start hvor det tar lang tid før første bud, ofte fører til en litt lengre salgsprose­ss.

– Kjøperne ser ut til å bli lettere påvirket av hva andre budgivere gjør. Det er litt sånn at alle vil ha det alle andre vil ha. Selv om en annen bolig kanskje egentlig er riktigere for dem, sier hun.

Sparebanke­n Vests ferske temperatur­måler Vestlendin­gen viser også at flere tror på boligpriso­ppgang i året som kommer. Den tar for seg privatøkon­omien i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane.

Økt rente bekymrer

Mens 30 prosent ventet boligpriso­ppgang i første kvartal, venter nå 40 prosent at boligprise­ne vil stige det kommende året. Rogalendin­gene er nok en gang de mest optimistis­ke.

Samtidig øker bekymringe­n for renteoppga­ng, og mest for de under 30 år i Sogn og Fjordane.

Boligprisu­tviklingen er en av driverne som kan føre til økt rente.

Forrige måned sa sjeføkonom Gudmundsso­n at han forventet renteoppga­ng i september. Det står han ved også nå.

– Boligprisv­eksten er nok litt sterkere enn det Norges Bank ser for seg, men om Norges Bank setter renten opp på neste rentemøte i juni på grunn av dette, er svaret entydig nei.

Dette er kjempegode tall.

Sjeføkonom Jørgen Gudmundsso­n i Sparebanke­n Vest

 ?? ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? NORDNES: Boligprise­ne i Bergen gikk opp med 0,6 prosent i mai. Borettslag­et Georgernes Verft, som sees ved sjøkanten midt i bildet, er et populaert sted å bo.
ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN NORDNES: Boligprise­ne i Bergen gikk opp med 0,6 prosent i mai. Borettslag­et Georgernes Verft, som sees ved sjøkanten midt i bildet, er et populaert sted å bo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway