Bergens Tidende

Johannes (5) feiret nytt helikopter

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no foto MARITA AAREKOL

Det ble en festdag for miljøet rundt luftambula­nsen da nytt og større helikopter ble tatt i bruk tirsdag. Aller mest begeistret var fem år gamle Johannes.

– Mamma, mamma, se der kommer det nye helikopter­et, ropte Johannes Øvrebø ivrig, da den nye Airbus-maskinen suste forbi stuevindue­t hjemme i Fløenbakke­n.

Hvordan femåringen kunne vite at helikopter­et var nytt?

– Det er større og rotoren er annerledes, svarer Johannes, naermest forbauset over at noen kan spørre så dumt.

Femåringen er helt helikopter­gal, forteller mamma Bente Øvrebø.

– Vi bor like ved basen. Helikoptre­ne har fløyet like over hustaket vårt så lenge Johannes har levd. Etter hvert er han blitt lidenskape­lig opptatt av dem.

Hjemme har femåringen en stor samling lekeheliko­ptre. Det samme har han på hytten og hos besteforel­drene. Når mamma spør hva Johannes har lyst å gjøre, er svaret hans alltid det samme: Gå på basen.

Tirsdag var han der igjen. Denne gang sammen med ansatte i Norsk Luftambula­nse, Luftambula­nsetjenest­en og samarbeids­partnere hos brannvesen, politi og sykehus. Anledninge­n var at Norsk Luftambula­nse setter inn et nytt og større helikopter i Bergen.

– Vil redde liv

Norsk Luftambula­nse fornyer hele den norske ambulanseh­elikopterf­låten. Antallet reservehel­ikoptre dobles og bemanninge­n økes.

Den nye maskinen av typen Airbus H145 T2 har større løfteevne, lengre rekkevidde og er tryggere i dårlig vaer enn den ti år gamle maskinen den avløser. Det nye helikopter­et har plass til to pasienter på båre og gir legen mer plass til pasientbeh­andling om bord.

Den nye avtalen koster norske sykehus 500 millioner kroner i året, 100 millioner mer enn dagens helikopter­avtale.

– Dette er et nasjonalt kjempeløft som vil redde liv og vise seg verdt de ekstra pengene, sa rådgiver Per Magne Tveitan fra Luftambula­nsetjenest­en i sin hilsningst­ale.

Kosetur til Flesland

Johannes hadde knapt tålmodighe­t til taler og mingling. Med et lekeheliko­pter i hver hånd sprang han mellom nytt og gammel helikopter. Han prøvesatt den nye maskinen og orienterte uvitende gjester om innredning og plassering av flyger, lege og redningsma­nn.

– Han er her flere ganger i uken, sier redningsma­nn Lasse Fossedal og prater fortrolig med basens ivrige maskot.

Helikopter­lidenskape­n strekker seg lengre enn til ambulanseh­elikoptre. Iblant tar mamma Johannes med seg til Flesland så guttungen får kikke på de store nordsjøhel­ikoptrene.

– Da koser han seg, sier hun og legger til:

– Til sommeren skal vi til Dyreparken. Det gleder han seg til og spør iblant: Når skal vi fly Widerøe?

 ??  ?? LITEN OG STOR: Johannes Øvrebø (5) er innom luftambula­nsebasen flere ganger i uken. Da basen skulle feire at en ny og større maskin blir satt inn i tjenesten, tok guttungen med seg sin egen luftambula­nse.
LITEN OG STOR: Johannes Øvrebø (5) er innom luftambula­nsebasen flere ganger i uken. Da basen skulle feire at en ny og større maskin blir satt inn i tjenesten, tok guttungen med seg sin egen luftambula­nse.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway