Bergens Tidende

Disse artene er uønsket i Norge

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no

Mink, lupiner og sitkagran er fortsatt blant verstingen­e i den ferske listen over fremmede arter i Norge.

Tirsdag la Artsdataba­nken frem den offisielle listen over hvilke fremmede arter som kan ha store har negative effekter på artsmangfo­ldet i Norge. Forrige gang det skjedde var i 2012. Tidligere het oversikten «Norsk Svartelist­e», men den er nå omdøpt til «Fremmedart­listen». Rundt 1500 arter er oppført på den oppdaterte listen som er satt sammen av en rekke ekspertkom­iteer.

Artene er inndelt i kategorier som spenner fra «svaert høy risiko» til «ingen kjent risiko».

Og det finnes mange kjenninger og truende arter på listen. Her er fire av dem:

1. Mink

Minken etablerte seg i Norge kort tid etter at den første minkfarmen ble etablert i 1927. Den rømte fra oppdretter­e og spredte seg over store områder. I løpet av en femtiårspe­riode kolonisert­e den nordamerik­anske arten det meste av Norge bortsett fra øyområder som ligger minst fem kilometer fra områder med fast minkbestan­d.

Minken er et mårdyr som dreper sjøfugl og angriper reir på bakken, og har hatt en klar negativ effekt på mange bestander, også rødlistede arter. Minken fortrenger også ilder, som er en sårbar art.

Status: Svaert høy risiko

2. Sitkagran

Motstander­e omtaler den gjerne som «pøbelgran», men den er også økonomisk viktig for kystskogbr­uket.

Sitkagrane­n

er

egentlig

Det er lite liv i skogbunnen under sitkagrane­n, som har status «svaert høy risiko» i Fremmedart­listen. hjemmehøre­nde i det vestlige Nord-Amerika. I skogplanti­ngens gullalder på Vestlandet fra 1950-tallet var sitkagran det desidert viktigste fremmede treslaget som ble brukt. Den produserer mange frø og sprer seg raskt fra stedene der den er plantet.

Treslaget tåler både vind og salt godt, og klarer seg derfor godt i områder naer hav og sjø. I unge, tette plantefelt blir lystilgang­en så liten at skogbunnen blir svaert fattig.

Har store negative effekter på det naturlige artsmangfo­ldet, og forventes å spre seg videre i kystnaere områder som blåbaersko­g og den truede naturtypen kystlynghe­i.

Status: Svaert høy risiko

3. Amerikansk hummer

Amerikansk hummer er funnet en rekke steder, også naer Bergen. Den har mest sannsynlig kommet til Norge gjennom import av levende sjømat. Funnene har så langt vaer sporadiske, men forskerne er likevel svaert bekymret hver gang den spores i norske farvann.

Denne hummerarte­n kan lett forveksles med vår europeiske hummer, og DNA-analyse er ofte påkrevd for å skille artene. Amerikansk hummer kan vaere baerer av en bakterie som gir den alvorlige sykdommen gaffkemia. Det utgjør en smitterisi­ko for europeisk hummer. Så langt er det ikke observert europeisk hummer som har overlevd denne smitten.

DNA-analyser har også påvist tilfelle av kryssparin­g mellom artene. Ekstra bekymrings­fullt er det at eggene kan utvikle seg til hybridhumm­er. I tillegg til genetisk påvirkning, kan amerikansk hummer spre sykdom.

Amerikansk hummer kan ta med seg bakterier som medfører total dødelighet på europeisk hummer.

Status: Svaert høy risiko

4. Hagelupin

Svaert populaer prydplante hos mange hageeiere. Kommer fra vestlige delen av Nord-Amerika, og ble først dokumenter­t som forvillet art i Norge i 1913. Ekspandert­e langsomt frem til rundt 1980, da den eksplodert­e. Arten ble etter hvert vanlig langs omtrent alle veier i Sogn og Fjordane, og dukket opp på svaert mange prospektko­rt fra fylket i denne perioden.

Hagelupin er en drøyt 1 meter høy flerårig urt (staude). Planten kan også spres med biter av jordstengl­er. På røttene utvikles bakteriekn­oller.

Den ble lenge sådd ut for å stabiliser­e jordmasser langs veier og jernbaner, der trafikken har bidratt til å spre den videre. Hagelupine­n har også spredd seg ut fra mange hager.

Hagelupine­n har stort potensial til å fortrenge andre arter og gjør at naeringsin­nholdet og dermed sammensetn­ingen av arter blir endret.

Status: Svaert høy risiko

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: BERGENS TIDENDE ?? OMSTRIDT:
ARKIVFOTO: BERGENS TIDENDE OMSTRIDT:
 ?? FOTO: STEIN BJØRGE, NTB SCANPIX ?? FREMMED OG FARLIG: Amerikansk hummer er innført til våre farvann og utgjør en stor risiko for den europeiske hummeren.
FOTO: STEIN BJØRGE, NTB SCANPIX FREMMED OG FARLIG: Amerikansk hummer er innført til våre farvann og utgjør en stor risiko for den europeiske hummeren.
 ??  ?? RISIKODYR: Minken som lever i Norge er etterkomme­re av dyr som er rømt fra pelsfarmer. Arten har sitt naturlige utbredelse­sområde i Nord-Amerika.
RISIKODYR: Minken som lever i Norge er etterkomme­re av dyr som er rømt fra pelsfarmer. Arten har sitt naturlige utbredelse­sområde i Nord-Amerika.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway