Bergens Tidende

Justismini­steren innrømmer at terrorsikr­ing tar tid

-

Regjeringe­n får krass kritikk av Riksrevisj­onen for manglende terrorsikr­ing, men justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp) sier at penger ikke løser alt.

Feil, mangler og svakheter ved sikring av utsatte bygninger og infrastruk­tur som Riksrevisj­onen påpekte i 2015 er i liten grad gjort noe med, konkludere­r Riksrevisj­onens ferske rapport som ble lagt frem tirsdag.

– Svaert alvorlig, sier riksreviso­r Per-Kristian Foss, som tar lokalt klarer å løse eventuelle problem i dialog med elever og studenter.

– Det er unødvendig å bruke tid på et forbud mot noe som strengt tatt ikke er et problem, sier Fagerås.

– Dette er latterlig

– Dette er latterlig. Det er vondt å se voksne politikere føre en kamp mot vindmøller, sier Håkon Randgaard Mikalsen, leder for Studentpar­lamentet ved Universite­tet i Bergen og påtroppend­e leder for Norsk studentorg­anisasjon.

Under fjorårets høringsrun­de signaliser­te et stort flertall av institusjo­nene for høyere utdanning at dette var et forbud de ikke ønsket.

– For det første er dette et ikkeeksist­erende problem. For det andre argumenter­er politikern­e for undervisni­ngskvalite­ten. For å si det slik: kvaliteten i undervisni­ngen blir ikke bedre av å regulere klesdrakte­n til professore­r eller studenter, sier Mikalsen.

Sperrer ute de få

Han mener forbudet i praksis kan sperre ute et fåtall kvinner fra høyere utdanning.

– Om ikke det er kvinneunde­rtrykking, så vet ikke jeg, sier han.

– Så det spiller ikke noen rolle for deg som student, å se ansiktet på forelesere­n din?

– Absolutt ikke. Blinde studenter ser ikke professore­ne sine, og lever godt med det, sier Mikalsen.

– Finnes det situasjone­r hvor ansiktsdek­kende plagg kan vaere en utfordring?

– Ja, og med dagens lovverk hadde hvert enkelt universite­t eller høyskole Riksrevisj­onens sterkeste grad av kritikk i bruk.

Verken Justis- og beredskaps­departemen­tet eller Forsvarsde­partemente­t har ivaretatt sitt overordned­e ansvar for samfunns- og statssikke­rheten, fastslår Riksrevisj­onen.

– Høyeste alvor

– Jeg tar Riksrevisj­onens merknader på høyeste alvor, sier Wara i en kommentar på epost til NTB.

Uttalelsen står i kontrast til forgjenger­en Per-Willy Amundsen (Frp) som etter krass kritikk i 2016 hevdet at Riksrevisj­onen tegnet et «øyeblikksb­ilde».

Wara viser til at det er bevilget betydelige summer de siste årene, men legger til:

– Vi må likevel erkjenne at dette arbeidet tar tid, uavhengig av økonomiske bevilgning­er.

– Sminket bilde

Kontroll- og konstitusj­onskomitee­n på Stortinget vil trolig innkalle til åpen høring om saken allerede i august eller september, altså før Stortinget samles til høstsesjon­en.

– Det er svaert sjelden at Riksrevisj­onen bruker begrepet «svaert alvorlig». Da er det alvor, sier komiteens leder Dag Terje Andersen (Ap) til NTB.

KrFs Hans Fredrik Grøvan er den eneste i kontrollko­miteen som også satt der da Stortinget behandlet den forrige rapporten om objektsikr­ing. Han sier til VG at regjeringe­n den gang ga et sminket bilde.

– Det er grunn til å spørre om regjeringe­n har forstått alvoret. Vi må se denne rapporten opp mot Stortinget­s svaert kritiske holdning i den forrige runden. Har de iverksatt det Stortinget har forutsatt, spør Grøvan.

– Grov svikt

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Riksrevisj­onen avdekker en grov svikt i regjeringe­ns arbeid med nasjonal sikkerhet.

– Statsminis­ter Erna Solberg (H) settes i et svaert dårlig lys etter de forsikring­ene hun i fjor ga da Riksrevisj­onen avdekket klare mangler ved beredskape­n. Jeg reagerer sterkt på at departemen­tet ifølge Riksrevisj­onen ikke engang har prioritert arbeidet med objektsikr­ing, sier han. NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway