Bergens Tidende

Studentopp­røret mot presidentp­arets autoritaer­e regime blir stadig mer blodig

- ANNE M. SØRENSEN anne.sorensen@pol.dk

I seks uker har titusenvis av opprørske studenter krevd at Nicaraguas regjering går av, men svaret har kun vaert kuler. Presidente­n og hans sterke kone viser muskler.

Forhandlin­ger i Nicaragua – med kirken som mellomledd – endte nylig forgjeves, og da mødre til flere titalls drepte tok til gatene i anledning morsdagen på onsdag, skjøt politiet inn i mengden og drepte ytterliger­e 18. Menneskere­ttighetsor­ganisasjon­er sier at regjeringe­n siden 18. april har drept 110 overveiend­e unge studenter og såret nesten 1000, mens flere dusin er «forsvunnet».

Det er snakk om de blodigste begivenhet­ene på mange tiår i det lille mellomamer­ikanske landet.

Krever parets avgang

Opprøret startet 18. april som en protest mot en upopulaer pensjonsre­form, men utviklet seg raskt til et krav om at president Daniel Ortega og konen hans, den mektige visepresid­enten Rosario Murillo, skulle gå av. Det tok presidentp­aret ille opp og svarte med å sette inn militaeret, noe som bare understrek­et studentene­s poeng.

Det de protestere­r imot er nettopp at det enerådende paret har skapt et stadig mer autoritaer­t regime, slår hardt ned på sine politiske motstander­e og har skaffet seg stor innflytels­e over institusjo­ner som politi, rettsvesen, valgråd og presse. Dessuten trosser de grunnloven og stiller til gjenvalg igjen og igjen.

Ortegas brutale reaksjon har rystet en nasjon som ikke har opplevd såpass voldelige begivenhet­er siden borgerkrig­en i 1980-årene, da CIA-støttede styrker forsøkte å velte en flokk marxistisk­e sandiniste­r, som hadde sendt den mangeårige diktatoren Anastasio Somoza på flukt.

En av lederne av sandiniste­ne var nettopp Daniel Ortega. Han ble president for sandiniste­nes ambisiøse prosjekt og regjerte frem til 1990, da befolkning­en –

 ??  ?? DEMONSTRAN­T: Denne demonstran­ten poserer foran et vandaliser­t bilde av president Daniel Ortega og visepresid­ent Rosario Murillo i Managua.
DEMONSTRAN­T: Denne demonstran­ten poserer foran et vandaliser­t bilde av president Daniel Ortega og visepresid­ent Rosario Murillo i Managua.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway