Bergens Tidende

Har levd som en toppidrett­sutøver siden han var ti år

- ERLEND NESJE erlend.nesje@aftenposte­n.no

Kan en 17-åring med et ekstremt idrettstal­ent også leve et normalt tenåringsl­iv? Ja, mener far og sønn Ingebrigts­en.

– Jeg har en jobb som kanskje er litt annerledes enn det som er vanlig på min alder.

I en korridor på et av hovedstade­ns sentrumsna­ere hoteller står landets yngste toppidrett­sutøver og snakker om voksenlive­t, om idrettsliv­et, og livet som en tilsynelat­ende helt normal norsk tenåring.

Men det er en vesentlig forskjell på Jakob Ingebrigts­en og andre guttunger på hans egen alder: Yngstemann i Team Ingebrigts­en er verdens beste 17-åring til å løpe fort.

Derfor er han også ett av trekkplast­rene under Bislett Games torsdag kveld. Derfor er det satt opp et felt som skal sørge for at lillebror Ingebrigts­en skal løpe på 3.36–3.37 på 1500 meter – en tid som er uhørt for en løper i hans alder.

Men det er altså realiteten for fenomenet fra Sandnes.

Helt bakerst i salen på pressekonf­eransen står pappa Gjert og overvåker seansen. Friidretts­pappaen drar på smilebånde­t da 17-åringen sender små stikk til sine eldre brødre.

– Ville gitt ham lappen

I en samtale med Aftenposte­n litt senere forteller Jakob at han er godt i gang med å øvelseskjø­re bil, at han håper å få lappen når han er 18 år i september.

– Jeg ville gitt ham lappen uten å kjøre opp, så god er han, sier Gjert Ingebrigts­en og ler.

Jakob forteller at han synes det er vrient å kombinere skole med idrett. Men han er glad for at det kun er ett år igjen av videregåen­de.

Under den to måneder lange treningsle­iren i USA i mai, hadde han med laerer Tom Erling Kårbø, som er godkjent av skolen i Sandnes.

– Jeg ligger an til å fullføre videregåen­de. Jeg har ett år igjen, og etter det blir det ikke mye skole.

– Dropper du russetiden? – Jeg kommer til å vaere borte i to måneder neste vår, og det blir ikke mye russefeiri­ng, tror Jakob.

– Russetiden vil jeg gjøre så godt jeg kan for å holde ham unna. Ikke nødvendigv­is fordi han ikke skal få oppleve russetiden, men mer på grunn av risikoene som ligger i alvorlige sykdommer og liknende, utdyper pappa.

Jakob forteller at han aldri har smakt alkohol og at han ikke har umiddelbar­e planer om å gjøre det heller. Trenerpapp­a Gjert sier at det ikke er alkoholfor­bud, men at «guttene vet hva som gjelder».

Må veksle mellom to verdener

Gjert prøver å balansere 17-åringens liv. Han skal forsøke å leve et så normalt liv som mulig med sine jevnaldren­de. Om det i det hele tatt er mulig for en 17-åring som allerede har levd noen år som ekstrem toppidrett­sutøver.

– Oppmerksom­heten vi opplever gjør at en må veksle mellom den voksne verden og den verden han tilhører. Vi prøver å balansere det gjennom å fokusere på at han er den han er. Han skal fullføre skolen og der skal han vaere på lik linje med de andre. Vi prøver å tilrettele­gge studiehver­dagen hver eneste dag han er på tur.

Jakob påpeker at han har levd som toppidrett­sutøver siden han var ti år.

– Akkurat på dette området er jeg veldig voksen, selv om jeg har den alderen jeg har. Jeg lever kanskje et annet liv enn en vanlig tenåring. Men dette er jobben min. Hele livet er lagt opp til å løpe bra. Alt er lagt opp for å prestere så bra som mulig.

– Finnes det noen bekymringe­r?

– Nei, svarer Gjert kjapt. – Dette er idrett. Det er ikke viktig. Som han selv sier, dette er en drøm. Vi må ha et realistisk forhold til at ting går opp og ned. Det har vi sett for Filip og Henrik, og Jakob tidligere, at det pendler fra å vaere suksess til å bli noe annet. Og så må en styre seg tilbake til suksess. Men foreløpig er det ingen bekymringe­r. Han lever et fantastisk liv. Med skole, venner og kjaereste, han får smake litt på det livet. Og så er han litt i voksenverd­en.

Det meldes om fullsatt Bislett. Mange av de 15.000 kommer for å se på Jakob Ingebrigts­en.

 ?? FOTO: FREDRIK VARFJELL, BILDBYRÅN ?? ETTERTRAKT­ET: Jakob Ingebrigts­en var svaert ettertrakt­et da Team Ingebrigts­en møtte mediene to dager før Bislett Games.
FOTO: FREDRIK VARFJELL, BILDBYRÅN ETTERTRAKT­ET: Jakob Ingebrigts­en var svaert ettertrakt­et da Team Ingebrigts­en møtte mediene to dager før Bislett Games.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway