Bergens Tidende

Dytter oss til å ta gode valg

-

Vi trenger ikke å gi opp vår personlige frihet for å gjennomfør­e store, nødvendige samfunnsen­dringer.

skolene i denne sammenheng, står helt sentralt. Til enhver tid er det ca. 270.000 studenter i Norge. 270.000 individer som hver morgen drar av gårde til seminarer, kollokvier og lesesaler. De fleste er unge mennesker, midt i noen av de viktigste formende og dannende årene i livet.

DA ER DET VIKTIG at de møter klimasmart­e måter å jobbe på og baerekraft i alle ledd og på alle områder. Det gjelder så klart i undervisni­ngen og forskninge­n, og i byggene og alle de standardva­lgene som ikke merkes, men som dytter oss mennesker i riktig retning. Det kan vaere alt fra komposterb­are engangspro­dukter i kantinen til energiinfr­astruktur.

Institusjo­nene er godt i gang, og flere har egne miljøstrat­egier og strategier for baerekraft. Universite­tet i Oslo legger et internasjo­nalt miljøserti­fiseringsv­erktøy til grunn i rehabilite­ringer og har bygget om lesesalen på Humanistis­k fakultet ut fra den høyeste standarden. Det nye administra­sjonsbygge­t på Høgskolen i Innlandet er et nullutslip­psbygg. Universite­tene har innført parkerings­avgifter for å øke bruken av sykkel- og kollektivt­ransport.

NUDGE-TEORIEN (forsiktig dytting) vant verden i 2008 og bygget på innsikter fra grunnforsk­ning 40 år tilbake i tid. Når vi i dag har nytte av Sunsteins arbeider, er det viktig å minne om at vi trekker veksler på dristig og grensespre­ngende psykologis­k, økonomisk og juridisk forskning som har brukt mange tiår på å nå allmennhet­en.

Denne forskninge­n hadde ikke som mål å skaffe politikere verktøy til å møte en fedme-eksplosjon eller globale klimaendri­nger. Den sprang ut av forskere som Amos Tversky og Daniel Kahnemans undring da de som unge akademiker­e møtte økonomiske påstander de ikke for sitt bare liv kunne få til å gå opp med det de visste fra sine psykologis­tudier. Dette trigget dem, og etter hvert Sunstein og mange andre, til å bruke de neste 20–30 årene til systematis­k å sette teorien om rasjonelle valg på prøve. I dag, etter finanskris­en og i lys av en presserend­e global oppvarming, fremstår kunnskapen som svaert relevant og anvendelig.

JEG ER OPPTATT av å sikre gode rammebetin­gelser for våre fremste forskere. Den stabile, langsiktig­e finansieri­ngen til spesielt gode fagmiljøer gjennom Forsknings­rådets ordning Sentre for fremragend­e forskning er et viktig virkemidde­l. Senteret for eksperimen­tell forskning om rettferdig­het, ulikhet og rasjonalit­et (FAIR) på Norges handelshøy­skole er et godt eksempel.

Der jobber forskere i det såkalte valglabora­toriet (The Choice Lab) med atferdsøko­nomiske spørsmål blant annet i forlengels­e av Sunsteins arbeider. De bruker økonomiske eksperimen­ter for å studere beslutning­staking og hva slags ulikheter vi oppfatter som rettferdig­e eller urettferdi­ge. Jeg vil også gratulere senterlede­r Bertil Tungodden og forsknings­leder Katrine Løken, som for øvrig mottok Nils Klim-prisen i 2017, med at de begge har nådd opp i knallhard konkurrans­e og fått hvert sitt stipend fra det prestisjef­ylte europeiske forsknings­rådet.

SUNSTEINS ARBEID GJØR MEG tryggere på at vi som frie individer i et fritt samfunn sammen kan gjennomfør­e gode og nødvendige omstilling­er. Det gir i hvert fall meg en ekstra grunn til å feire dagens prisutdeli­ng. Forskninge­n hans er en inspirasjo­n i det videre arbeidet for vår felles baerekraft­ige fremtid.

 ?? ARKIVFOTO: GEIR MARTIN STRANDE ?? ALLSIDIG: Den amerikansk­e juristen Cass R. Sunstein får i dag Holbergpri­sen for sitt arbeid innen statsrett og demokratit­eori, rettsviten­skap, atferdsøko­nomi og offentlig politikk, forvaltnin­gsrett og risikoregu­lering.
ARKIVFOTO: GEIR MARTIN STRANDE ALLSIDIG: Den amerikansk­e juristen Cass R. Sunstein får i dag Holbergpri­sen for sitt arbeid innen statsrett og demokratit­eori, rettsviten­skap, atferdsøko­nomi og offentlig politikk, forvaltnin­gsrett og risikoregu­lering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway